Hlavní obsah

Slevy, poloprázdné pláže. Na Baleárách začíná pokus, jak zvládnout léto u moře

Foto: Profimedia.cz

Středomoří letos očekává o třetinu menší zájem než v sezonách před koronavirem.

Reklama

Středozemí se připravuje na turisty, ale také na cenovou válku.

Článek

Španělsko, jedna ze středomořských zemí nejvíce postižených koronavirem, se začíná před letní sezonou otevírat turistům, i když zatím jenom na zkoušku.

Roli „pokusných králíků“ sehraje šest tisícovek Němců, které se španělská vláda rozhodla pustit na Baleáry už dva týdny předtím, než se dalším dovolenkářům otevře celá země včetně přímořských letovisek.

Baleárské ostrovy daly svolení konkrétním německým kancelářím dovést úplně první zahraniční klientelu od propuknutí pandemie. Celé Španělsko se má zahraničním turistům otevřít 1. července, připomněla agentura DPA.

Baleáry byly koronavirem postiženy nejméně. Nyní už jsou, stejně jako polovina Španělska, v poslední fázi uvolňování restrikcí.

Německé cestovní kanceláře mohou podle dohody přivézt 4 000 turistů z Německa na Mallorcu, tisíc na Menorcu a tisíc na Ibizu a Formenteru, napsala agentura ČTK. Turisté nebudou muset do dvoutýdenní karantény, jako musí po příjezdu do Španělska z ciziny všichni od poloviny května. Tato povinnost by měla přestat platit pro všechny od 1. července.

Cenová válka o turisty?

Španělsko není jedinou zemí, které teď připravuje atypickou letní sezonu u moře. Chorvatský deník Večernji list napsal, že mezi zeměmi kolem Středozemního moře se může rozpoutat cenová válka o turisty.

Středomoří každoročně hostí 350 milionů turistů. Zda mohou slevy na ubytování vůbec pomoci v takto netypickém roce, nikdo pořádně neví. Hostitelé ale nemají mnoho manévrovacího prostoru. Hodně hotelů se dokonce rozhodlo, že budou mít i nadále zavřeno.

Sicílie se v těchto dnech pokouší přitáhnout pozornost nabídkou, že na každé tři noclehy připadne jeden zdarma. Někteří hoteliéři ve Španělsku zase vyhlašují akce dvou za cenu jednoho. Část hotelů se v různých zemích snaží prodat s výraznou slevou budoucí pobyty, které si zákazníci budou moci vybrat až do konce roku 2022.

Hodně bude záležet na tom, jak se k věci postaví Turecko, které je známé velmi nízkými cenami a které se nyní potýká s půldruhým milionem prázdných hotelových lůžek. Země, která v roce 2020 počítala s 58 miliony návštěvníků, zatím nevytáhla všechny karty. Možná si variantu snížení cen nechává na později, nečeká ale ani se založenýma rukama. Už v květnu zahájili Turci v 70 zemích takzvanou telefonní diplomacii, při níž rozšiřují veškeré relevantní informace o dovolené v Turecku. Mezi nimi i tu, že kapacita hotelů bude preventivně snížena maximálně na 60 procent. Ukazují tím starost o zdraví hostů a přes 60 procent by se beztak patrně nedostalo, píše chorvatský deník.

Anketa

Kam se letos v létě vydáte na dovolenou?
Nikam
36,5 %
Po Česku
32,5 %
Do ciziny
31 %
Celkem hlasovalo 25637 čtenářů.

Turecko, stejně jako sousední Řecko, je závislé na leteckém spojení. Do jaké míry se letecká doprava vrátí do normálu, je zatím nejisté. Část evropských touroperátorů říká, že bude létat charterovými lety a spoje do Středomoří oznámily už i nízkonákladové aerolinky. V konečném důsledku ale bude všechno záležet na počtu cestujících, neboť při jejich malém počtu se organizátorům létat nevyplatí. Ekonomicky nevychází dokonce ani to, když se prodá méně než 80 procent sedadel.

Teprve pak mohou přijít na řadu výhodnější akce typu last minute, říká konzultant v cestovním ruchu Ivan Puškar. Podle něj zůstane v létě až polovina ubytovacích kapacit ve středomořských zemích nevyužita.

Španělsko a Itálie: převáží strach?

Na španělském a italském pobřeží – nepočítáme-li Baleáry, Kanárské ostrovy či Sicílii, které jsou na tom lépe – jsou zahraniční hosté spíše přáním než splnitelným cílem. V obou zemích, které jsou silně závislé na domácím cestovním ruchu, se proto vlády zabývají tím, jak domácí turisty povzbudit k aktivitě.

Řecko, jež se může chlubit tím, jak se s koronavirem dobře vypořádalo, je do značné míry závislé na hostech, kteří dorazí letadlem.

+16

Ale ani tato země, jejíž premiér nedávno ohlásil „restart turismu“, se nevyznačuje cenami za pakatel. Například německá cestovní kancelář TUI nabízí pobyt na Krétě v hlavní sezoně ve čtyřhvězdičkových či pětihvězdičkových hotelech za 1 100 až 1 300 eur (29 200 až 34 600 Kč). Výhoda ale spočívá pouze v tom, že ještě loni by na stejnou částku vyšel pobyt pouze mimo hlavní sezonu.

Zda a do jaké míry turismus v červenci ožije, záleží v první řadě na koronaviru, v druhé řadě pak na Němcích, které nyní dychtivě vyhlíží celé Středomoří. Právě Německo výrazně ovlivní letošní cestovatelské trendy. Podle průzkumů veřejného mínění chce 80 procent Němců strávit plánovanou dovolenou v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované