Hlavní obsah

Cesta k Putinovi by mohla poodhalit, jak přišli Češi dvakrát o svobodu

Miloš Zeman by měl s Vladimirem Putinem jednat i o dokumentech z ruských archivů.Video: Michala Ryšavá

 

Reklama

Ve stínu Zemanovy mise zůstalo to, že se bude s Rusy vyjednávat také o možnosti získat cenné historické dokumenty.

Článek

Cesta prezidenta a jeho početného doprovodu do Ruska nemá přinést jenom nové miliardové kontrakty pro svět byznysu, ale své plány s ní mají také historici a badatelé.

Ve stínu plánovaných velkých obchodů zůstalo to, že se bude s Rusy vyjednávat také o možnosti získat cenné historické dokumenty z dosud nedostupných archivů ruského prezidenta.

„Zatím jsme měli přístup jen k dokumentům, které jsou o řád níž,” říká před cestou předseda Česko-ruské komise historiků a archivářů Jan Němeček. „Ty zásadní jsou pro historiky uzavřeny. My potřebujeme dokumenty, ve kterých se rozhodovalo, jak se budou vyvíjet československo-sovětské vztahy,” dodává.

Právě prezidentská návštěva by prý mohla dosavadní tabu zlomit. Kancelář prezidenta prosazuje, aby otevření archivů bylo i jedním z témat debaty mezi Milošem Zemanem a Vladimirem Putinem.

Hrad nepožaduje otevření celého archivu, ale jen některých fondů. Bude prý usilovat o nové dokumenty především ke dvěma událostem, které budou mít příští rok kulaté výročí, a to k únoru 1948 a k mnichovské dohodě z roku 1938, které jsou podle badatelů dosud málo prozkoumány.

Na dějiny srpnové okupace 1968 se nebude prý ve vyjednávání tolik tlačit. Jednak proto, že česká strana respektuje, že je to pro Rusko citlivé téma, a také proto, že tato část vzájemné historie je přece jen už zdokumentována více.

Otevření archivů by mělo být jedním z prvních témat česko-ruského diskuzního fóra, které během návštěvy také vznikne.

Reklama

Související témata:

Doporučované