Hlavní obsah

Cesta k utajení koronavirových čísel. Vzniká studie, jak vykazovat úmrtí

Foto: Profimedia.cz

V současné době se do počtu zemřelých s koronavirem započítávají všichni, kteří předtím měli pozitivní test.

Reklama

I když premiér Andrej Babiš mluvil o tom, že žádná data tajit nebudou, tak Ústav zdravotnických informací a statistiky už zpracovává studii, která má odpovědět na otázku, zda čísla o počtu zemřelých s covidem-19 nejsou zavádějící.

Článek

Čeští zdravotní statistici začali prověřovat, zda nezměnit zveřejňování informací o počtu lidí, kteří zemřeli a před svým úmrtím se nakazili koronavirem.

V současné době se do tohoto čísla započítávají všichni, kteří byli předtím pozitivně testováni na covid-19. A neřeší se, jaká byla konkrétní příčina jejich úmrtí. Část poslanců především z hnutí ANO kritizuje, že je však tento údaj nepřesný a zavádějící.

Před několika dny došlo k posunu. Nejprve poslanci zdravotního výboru o zveřejňování dat debatovali na svém zasedání. Z jednání žádný konkrétní závěr nevzešel.

Seznam Zprávy však zjistily, že k této problematice začal již zpracovávat studii Ústav zdravotnických informací a statistiky vedený Ladislavem Duškem. Právě ten se přitom debaty s poslanci také účastnil.

„Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR v tuto chvíli zpracovává odbornou studii věnovanou této problematice. Studie je připravována dle obvyklých vědeckých standardů, k nimž náleží také oponentní a recenzní řízení,“ uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Kdy by mohla být tato studie hotová, není zatím jasné. Teprve až bude hotová, se však nejspíše rozhodne, zda k úpravě statistik dojde. Nebo se třeba upraví jen některé jejich parametry.

Podle dat zveřejněných na webu ministerstva od začátku listopadu každý den zemřelo s koronavirem od 100 do více než 200 lidí denně. Zatím nejvíce jich bylo 3. listopadu – a to 250 pacientů. Toto číslo se přitom každý den postupně mění, podle toho, jak tyto údaje přicházejí z krajských hygienických stanic.

Ze zmíněné debaty poslanců zdravotního výboru však vzešlo, zda informace nezveřejňovat například jen čtvrtletně, aby data byla přesnější.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden během interpelací v Poslanecké sněmovně odmítl, že by chtěl stát něco tajit. „Naopak. Já vůbec nevím kdo, jaký náš poslanec o tom mluvil. Pokud vím, tak o tom mluvil pan Dušek z ÚZIS, který se údajně vyjádřil, že by to nechtěl zveřejňovat,“ uvedl Babiš.

Tím poslancem ANO, který debatu na jednání výboru otevřel, byl Rostislav Vyzula (ANO).

„Takto – jak se uvádí jen pouhé číslo – jde vlastně o fake news,“ tvrdí Vyzula (ANO). Podle něho by ministerstvo mělo zveřejňovat pravdivé informace o zemřelých na koronavirus nebo s koronavirem.

Možností je prý více, tohle jsou dvě varianty. „Uvádět počet všech zemřelých v daný den a z toho uvést zemřelé s koronavirem,“ uvedl Vyzula. „Srovnat počet zemřelých s koronavirem v daný den se standardizovaným průměrem v daný den za posledních deset let,“ doplnil.

Také podle dalšího poslance ANO Miloslava Janulíka údaj, že nějaký pacient zemřel s koronavirem, je zavádějící.

„Co by se mělo zdůrazňovat, je poměr mezi počty nakažených, vyléčených a lidí s těžkým průběhem. To je důležité sledovat. Pokud k počtu úmrtí není žádné vysvětlení, tak by se nemuselo zveřejňovat vůbec. Neříkám nemělo, ale nemuselo,“ řekl Janulík.

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek pak uvedl, že zveřejňování údajů by mělo zůstat takové jako dosud. „Je nutné vždy jasně a srozumitelně vysvětlit, co ten údaj znamená, jak se získává a jak se ověřuje. Ve srozumitelném vysvětlení těchto dat laikům ministerstvo opakovaně selhává,“ uvedl Válek.

Podle poslance a dlouholetého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (ČSSD) bude důležité srovnat data o celkovém počtu úmrtí s dlouhodobou statistikou. A podobný názor má také poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Navíc upozornila, že část údajů mezi zveřejněnými daty chybí. „Velké téma v této souvislosti budou náhlá úmrtí doma, může být, že podstatný počet z nich je zaviněn covidem a ve statistikách chybí,“ dodala Richterová.

Reklama

Doporučované