Hlavní obsah

Cesta Komety za titulem: Zábranského rodina, vyrovnanost a skvělý Čiliak

Kometa má mistrovský double. Pět zajímavostí, které se s úspěchem pojí.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kometa Brno přepsala historii nejvyšší české hokejové soutěže, když získala svůj třináctý titul. Libor Zábranský vytvořil tým, který v play-off prakticky nemá konkurenci.

Článek

Hokejistům Komety Brno se povedlo to, co naposledy dokázala Sparta Praha před jedenácti lety - obhajoba mistrovského titulu. Do historických tabulek se ale Brňané nezapsali jen ziskem mistrovského doublu. Letošní titul je pro Brno třináctým, tolik titulů žádný jiný tým od vzniku ligy v roce 1936 nemá.

Statistikám letošního play-off vévodí hráči Třince, tím vůbec neproduktivnějším je se šestnácti body David Cienciala. Jenže síla Komety byla jinde - ve vyrovnanosti kádru. Ve vyřazovacích bojích se trefili všichni útočníci, z celého týmu neskórovali jen čtyři hráči a úplně bez bodu byl jen jeden. Tlak tak nebyl pouze na jednom produktivním útoku, hráči se na sebe mohli spolehnout navzájem.

I přes kolektivní výkon všech v týmu ale jeden hráč vyčníval - gólman Marek Čiliak. Odchytal všech čtrnáct zápasů ve vyřazovacích bojích, náhradníka Marka Langhamera na své místo nepustil ani na minutu. Za jeho záda prošlo pouze 26 střel, což ve výsledku přineslo úctyhodný průměr 1,83 obdržených gólů na zápas. V bráně Komety byl neochvějnou jistotou a svým spoluhráčům bezpochyby dodal sebevědomí.

Podívejte se, jak Kometa Brno slavila titul v šatně

Video: Seznam Zprávy

Strůjcem toho, kde je hokejový klub z Brna v poslední době, je trenér a zároveň majitel Libor Zábranský. Vykonává současně i funkci generálního manažera a pracuje s celým klubem, nezaměřuje se pouze na hlavní tým. Ze všech koutů brněnského týmu zní, že Kometa je jako rodina. Atmosféra v celé organizaci Brnu přinesla další neobvyklý úspěch - výhru v extralize a zároveň i prvenství v soutěži juniorů.

To se povedlo naposledy Slovanu Bratislava v roce 1979. Jak si Zábranského tým váží, bylo poznat z gesta kapitána Leoše Čermáka. Stejně jako vloni nechal Zábranského, aby Masarykův pohár zvedl nad hlavu jako první. Po zisku titulu původce brněnského úspěchu oznámil, že v klubu bude pokračovat. Stanovil si také jasný cíl - stavbu nového stadionu. Ten už Brnu, stejně jako před rokem, slíbil premiér v demisi Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované