Hlavní obsah

Cesta na demonstraci a zpět domů mu zabere deset hodin, ale stojí mu za to

S namalovanými transparenty vyráží Petr Šobáň, jeho přátelé a rodina do ulic Prahy.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo práce demonstrace. Téměř čtyři stovky kilometrů se v úterý rozhodli urazit zedníci z Valašských Klobouk na Moravě, aby se mohli zúčastnit demonstrace na Václavském náměstí.

Článek

Každé ráno vyráží Petr Šobáň pracovat na stavbu, kde tráví celý den. V úterý se ale rozhodl svůj denní program změnit. Místo práce se chystá na demonstraci v Praze.

S kolegy maluje transparenty. „My jsme chudí zedníci, chceme dotaci na lžíci,“ stojí na jednom z nich.

Šobáň s rodinou a přáteli vyjadřují nespokojenost se současnou vládou, a především s Andrejem Babišem. „Vykládá, že my, živnostníci, jsme zloději. Ale kdybychom kradli, tak si nás přece nikdo neobjedná. Je to jeho problém a hází to na celý národ,“ vysvětluje důvod, proč mu cesta do daleké Prahy stojí za námahu.

Cesta do hlavního města a zpět na rodné Valašsko zabere demonstrantům víc než deset hodin. Z práce si musí vzít volno. „I když nás ty dlouhé cesty na demonstrace vyčerpávají, stojí nám to za to,“ říká Petr Šobáň, loučí se se ženou a nejmladším synem a odjíždí na vlakové nádraží.

Devět dospělých se vydává na protesty do Prahy spolu se dvěma dětmi. Také kvůli nim jede Petr Šobáň demonstrovat. „Nechci, aby žily v pokřiveném prostředí. Přeji si, aby mohly normálně růst a rozvíjet se, aby jim zloděj nediktoval o morálce, je to trapné,“ říká.

Demonstrovat odjíždí už podruhé a pojede i v případě, že se protesty budou opakovat. „Stát na náměstí, které je úplně zaplněné lidmi, je dobrý pocit, třeba jako na koncertě. Byl bych ale upřímně radši, kdybych tam vůbec nemusel být, kdyby nebylo proti čemu protestovat,“ uzavírá vyprávění Šobáň.

Reklama

Doporučované