Hlavní obsah

Cesta z dluhové pasti, kterou lidé nevyužívají. O novinku není zájem

Foto: Profimedia.cz

Češi o oddlužení příliš nežádají, podle odborníků i proto, že jim zůstane na život méně peněz než v exekuci. (Ilustrační snímek)

Reklama

V režimu oddlužení se dluh přestává dál úročit a dlužník má naději, že bude moci nejpozději po pěti letech začít s čistým štítem. Přesto o tuto rok starou novinku v Česku není zájem.

Článek

Češi ve finančních problémech mohou požádat o takzvané oddlužení neboli insolvenci. Od loňského června se změnily podmínky tak, aby na tuto cestu z dluhů dosáhlo více lidí. Ovšem po roce se ukazuje, že zájem je jen velmi malý.

„Obrovská škoda je to u lidí, u kterých je jasné, že se jinak z dluhů nedostanou. To znamená, že je jasné, že dluhy nikdy nesplatí,“ říká Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení, podle kterého by se tito lidé mohli po určité době vrátit k normálnímu životu, mohli by začít ekonomicky fungovat.

Oddlužení je teoreticky možnost pro bezmála 760 tisíc Čechů, kteří jsou podle posledních dat (Exekutorské komory z konce července 2020) v exekuci. Namísto desítek tisíc oddlužení se ale měsíčně zahajují jen stovky.

Podívejte se do grafu, kolik lidí nově vstupovalo do oddlužení. Od nových pravidel, která platí od června 2019, si odborníci i politici slibovali, že tuto cestu z dluhů využije více lidí. Oproti roku 2018 například loni v červenci skutečně poskočil počet nových oddlužení na dvojnásobek. Letos v červenci se ale počet opět vrátil téměř na polovinu:

„Těch lidí by tam mělo chodit třikrát, čtyřikrát víc, abychom s tou situací něco udělali,“ komentuje data Radek Hábl.

Bez dluhů nejpozději v roce 2025

O oddlužení zažádal i Martin Barták, muž, kterého aktuálně sleduje investigativní série Ve stínu daňového pekla. V důsledku chyby finančního úřadu se mu vyšplhal daňový dluh z nuly na 750 tisíc korun.

Finanční situace mu zničila rodinné vztahy i zdraví. Řidič z Valašského Meziříčí, s nímž od ledna hledá redakce Seznam Zpráv cestu z dluhové pasti, aktuálně zažádal o oddlužení a byl mu přidělený insolvenční správce.

Martina Bartáka tak čeká několik let velmi přísného splácení dluhu. A pokud na konci nezávislý soud potvrdí, že vynaložil veškeré úsilí, aby své dluhy splatil, skončí nejpozději po pěti letech oficiálně bez dluhů. Konkrétně tak pan Barták může začít s čistým štítem v říjnu 2025, a pokud se mu podaří splatit 60 procent dlužné částky, tak i dříve.

„Je důležité si říct, že v insolvenčním řízení neběží úroky z prodlení, neběží pokuty, neběží penále. Pokud je dlužník ve fázi exekucí, tak ten dluh mu neustále narůstá,“ vyzdvihuje výhody oddlužení Pavel Fabián, insolvenční správce Martina Bartáka, který mu dal svolení k informování o jeho případu.

Insolvenční správce následně dodává, že oddlužení je z jeho pohledu výhodné pro důchodce.

„Zákonodárci u důchodců a invalidních důchodců nestanovili v podstatě žádné podmínky, co se týče příjmů, protože mají důchod. A důchodci nemusí dokládat v podstatě vůbec nic kromě důchodu. A po třech letech jsou osvobozeni od všech dluhů,“ říká insolvenční správce Pavel Fabián.

Oddlužení stále není pro každého

Podle oslovených odborníků na poradenství s dluhovými problémy se Češi do režimu oddlužení příliš nehrnou hned z několika důvodů.

Ne všichni dokážou splnit povinné podmínky, a to i přesto, že od loňského června platí mírnější pravidla.

I tak ale zůstala například minimální měsíční platba 1089 korun insolvenčnímu správci a stejně tak i věřitelům – celkově tak 2178 korun. To je ovšem nepřekonatelné například pro některé důchodce.

„Při odečtení nezabavitelné částky jim nezbývá tolik peněz, aby to mohli uhradit, a ani nemají nikoho, kdo by jim mohl pomoci tuto částku měsíčně hradit,“ vysvětluje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Další důvod, který dlužníky od oddlužení odrazuje, je finanční – během oddlužování jim zůstane ještě méně peněz než v exekuci. „Ten rozdíl může být až 7000 korun. Když se rozhodujete, jestli půjdete do oddlužení, nebo ne, a řeknou vám, že budete brát o nula až sedm tisíc méně v insolvenci, tak si to rozmyslíte,“ říká Radek Hábl s tím, že je to velmi demotivující.

Podle Ivy Kuchyňkové z Charity Česká republika nejde mnohdy s penězi, které v oddlužení lidem zůstávají, vyžít. „Když budete mít rodinu a děti, tak vám nebude stačit na to, abyste zaplatil nájem. Když jste v podnájmu, bez majetku, v dvoupokojovém bytě, tak vás nájem stojí 23 tisíc korun a vám zůstane jen minimum – částka do 10 tisíc korun,“ říká Kuchyňková.

David Šmejkal navíc dodává, že k některým dlužníkům se informace o výhodách oddlužení ani nedostanou – často jsou shrnuté jen do výhrady, že by jim zůstalo méně peněz.

Reklama

Doporučované