Hlavní obsah

Čeští a polští záchranáři si v Krkonoších nesmějí pomáhat. Teď to chtějí změnit

Foto: ZZS HK

Výhodou spolupráce by byla možnost výjezdu nejbližší posádky záchranky k lidem v příhraničních okresech či k turistům pohybujícím se v oblasti česko-polských hranic.

Reklama

Zachraňovat umí, ale nesmějí. Nepříjemná a nebezpečná situace dnes panuje na česko-polských hranicích, kde zdravotnické záchranné služby obou zemí limituje neexistující mezistátní smlouva. Ta by měla zajistit především legálnost zásahů i vzájemnou výpomoc mezi zdravotnickými záchranáři. Česká republika přitom takovou smlouvu už v minulosti uzavřela s Německem i Rakouskem. Královéhradecký kraj chce, aby stejná vznikla i s Polskem, a nyní o tom začíná vyjednávat.

Článek

„Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje patří mezi evropskou špičku. Ročně hlásí na padesát tisíc výjezdů s úspěšností resuscitací větší, než je v Evropě obvyklé. Při zásazích vždy bojují s časem. Na hranicích s našimi polskými sousedy ale také s byrokracií, která znemožňuje zasahovat na území mimo Českou republiku,“ řekl Aleš Cabicar, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví.

Hlavním problémem je podle něj absence rámcové smlouvy mezi Českem a Polskem, jež by nastavila jasná pravidla spolupráce podobně, jako to činí smlouva s Německem, kterou vláda uzavřela v roce 2013. „Ve chvíli, kdy bude existovat takováto smlouva, mohou jednat záchranné služby na obou stranách státních hranic,“ dodal Cabicar.

Do Polska doletí Češi za dvacet minut

Výhodou spolupráce by byla zejména možnost výjezdu nejbližší posádky záchranky k lidem v příhraničních okresech či k turistům pohybujícím se v oblasti česko-polských hranic.

„Doletová doba vrtulníku letecké záchranné služby z Hradce Králové na státní hranici s Polskem je do dvaceti minut. Mezistátní smlouva nám dovolí legálně zasahovat na druhé straně hranice a naopak a navzájem si pomáhat. Pacient může být posléze předán do nejbližšího zdravotnického zařízení v jeho domovském státě,“ míní ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.

Záchranářům by smlouva rovněž umožnila vzájemně spolupracovat v případě mimořádných událostí s velkým počtem zraněných, a tím i využívat kapacity sousedního státu.

Bez existence této smlouvy nemůže záchranka legálně poskytovat jakékoliv zdravotní služby na území jiného státu. Rámcovou smlouvu Česká republika uzavřela kromě Německa také s Rakouskem. Využívá ji například Jihočeský kraj, který díky tomu uzavřel dílčí smlouvu s Dolním Rakouskem, Horním Rakouskem a Bavorskem. V případě Královéhradeckého kraje by partnerem bylo Dolnoslezské vojvodství.

Reklama

Doporučované