Hlavní obsah

Šílenci. Češi podnikli cestu kolem světa ve 42 let starém ruském autě

Někdo by v tom starém a nepohodlném autě nejel ani do vedlejší vesnice. Petr Javůrek a Filip Vogel v něm vyrazili na cestu kolem světa.

 

Reklama

Středoasijská Pamir Highway, jihoamerická silnice smrti, hory, pouště, tropy, Ohňová země. To vše a mnohem víc zvládl za necelých deset měsíců projet 42 let starý žigulík, v němž se dva dobrodruzi z Čestic na Rychnovsku vydali loni v dubnu kolem světa. Petr Javůrek a Filip Vogel se nyní vrátili z pozoruhodného putování po světě.

Článek

Jejich velká cesta zaujala média celého světa. Novináři si u nich podávají dveře. „A to nejen čeští, ale i ruští. Ruská média měla o naši cestu možná ještě větší zájem,” říká Filip Vogel, který byl především navigátorem a fotografem dvoučlenné výpravy.

Ostatně do Ruska při své cestě kolem světa zamířili nejdřív. Cestou na východ se zastavili samozřejmě v Toljatti, domovském městě automobilky VAZ, která od 70. let minulého století vychrlila několik milionů žigulíků. „Postarali se o nás královsky, auto nám prohlédl i jejich technik. Jsme s nimi stále v kontaktu. Ostatně jednou z možností, co s naším žigulíkem uděláme, je, že ho odvezeme do tamního muzea,” popisuje řidič a mechanik výpravy Petr Javůrek.

Oba dobrodruzi nejdřív plánovali, že se za volantem modrého žigulíku budou střídat, z omylu je však vyvedly předpisy některých středoasijských zemí, kde auto může řídit jen ten, na koho je napsané. „Nechtěli jsme riskovat, že by nám to třeba zbortilo výpravu, tak nakonec celou cestu kolem světa odřídil Petr. A já jsem jen jel na dovolenou,” rozesměje se Vogel.

Z Ruska zamířili přes Střední Asii a tamní slavnou dálnici přes pohoří Pamír až do Vladivostoku, kde žigulíka naložili na loď a poslali ho do USA. Sami si udělali ještě krátký výlet do Japonska, které je z Vladivostoku kousek, a přesunuli se do Spojených států, kde vyhlíželi své auto. Projeli téměř celé západní pobřeží USA, celou střední Ameriku a přes jihoamerický kontinent se dostali až do Ohňové země. V Buenos Aires pak naložili sebe i auto na loď a koncem ledna dopluli do Antverp, kde přezuli na zimní pneumatiky a v pátek 26. ledna v 16 hodin dorazili tam, odkud v dubnu 2017 vyjeli.

Reklama

Doporučované