Hlavní obsah

Čeští hokejisté v říši ticha. Hokejový šampionát v Paříži provází strach a nezájem

Hokejová atmosféra v Paříži se nedá srovnat s tou v Německu.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Český výběr nastoupil v pátek od 20:15 ke svému prvnímu utkání na mistrovství světa 2017 proti Kanadě v AccerHotels Areně v Paříži. Zažívá ale hodně netypické prostředí. Šampionát ve Francii se koná ve stínu výjimečného stavu, obav z teroristických útoků a téměř naprostého nezájmu domácího publika.

Článek

Kolín nad Rýnem a Paříž – dvě města, která se dělí o pořádání hokejového mistrovství světa 2017. Nemají mezi sebou daleko, jen necelé čtyři hodiny vlakem. Co se týče atmosféry, jako by je ale dělily světelné roky.

Zatímco Německo s pátkem naplno ovládla hokejová horečka a po vstupenkách se jen zaprášilo, drtivá většina Pařížanů o mistrovství buď vůbec neví, nebo ho vnímá jen jako další komplikaci, kvůli které se posilují už tak velmi tvrdá bezpečnostní opatření.

Hokej je v zemi galského kohouta téměř sport pro skupinu zasvěcených fajnšmekrů. Z hlediska diváckého zájmu ho válcují vedle fotbalu nebo basketbalu třeba i ragby a házená. Hokej je pro Francouze natolik exotická záležitost, že světová hokejová asociace považovala za nutné pomocí animovaného klipu vysvětlit domácímu publiku v pořadatelské zemi šampionátu pravidla hry. Ukázku nabízíme ve videu nad článkem.

Česká reprezentace se proto musí připravit na komorní atmosféru. Vyprodané zatím nejsou ani utkání domácího týmu a některé zápasy se zřejmě budou hrát před poloprázdnými tribunami.

O to větší napětí panuje v okolí stadionu. Policie sáhla k drakonickým opatřením, která mají zabránit tomu, aby se hokejové mistrovství stalo terčem islamistických teroristů. Důvodů k opatrnosti mají úřady víc než dost.

Po sérii islamistických vražd je země už od listopadu 2015 ve výjimečném stavu, poslední útok se odehrál před pouhými dvěma týdny v centru Paříže na Champs-Élysées. Hokejové mistrovství navíc začíná jen necelé dva dny před jiným napínavým finále – druhým kolem prezidentských voleb. Pro extremisty by mohlo být lákavé využít hokejových utkání k masovému teroristickému útoku a destabilizovat tak zemi ve vypjaté předvolební atmosféře.

V širokém okolí ledové plochy stadionu AccerHotels proto smí parkovat jen místní obyvatelé. Policie varuje fanoušky, aby na stadion vyrazili s předstihem, osobní kontroly budou důkladné a dlouhé. Na fanzóny musí příznivci hokeje zapomenout – úřady je sice nejdříve povolily, dodatečně ale své rozhodnutí stáhly s tím, že hromadné fandění pod širým nebem by znamenalo přílišné riziko.

Reklama

Související témata:

Doporučované