Hlavní obsah

Čeští miliardáři z Avastu míří do první světové ligy. Povedou IT giganta

Foto: ČTK

Zakladatelé Avastu Pavel Baudiš (vlevo), Eduard Kučera (vpravo) a generální ředitel Avastu Ondřej Vlček (uprostřed) na archivní fotografii.

Reklama

Největší tuzemští akcionáři softwarové firmy Avast Pavel Baudiš a Ondřej Vlček získají pozice ve vedení jedné z největších softwarových firem světa.

Článek

Softwarové firmy Avast a NortonLifeLock oznámily spojení, které ohodnocuje původem českou firmu Avast až na 8,6 miliardy dolarů (186 miliard korun).

Dva z hlavních českých akcionářů navíc usednou ve vedení nově vzniklé společnosti, jež bude patřit mezi dvacítku největších IT firem světa. Ponese nový název, který se v současnosti vybírá zhruba z devíti variant, bude mít více než 500 milionů uživatelů po celém světě a dosáhne tržeb kolem 3,5 miliardy dolarů (76 miliard korun).

V nejužším vedení této firmy budou i Češi a sídlit bude nadále v Praze.
Ondřej Vlček, generální ředitel Avastu

Novým ředitelem bude dosavadní šéf Nortonu Vincent Pilette. Současný generální ředitel Avastu Ondřej Vlček bude prezident a Pavel Baudiš se stane členem představenstva a bude ve sloučené společnosti působit jako nezávislý ředitel. „Je to myslím dobrá zpráva i pro Česko. V nejužším vedení této firmy budou i Češi a sídlit bude nadále v Praze,“ řekl ráno na dotaz SZ Byznys Ondřej Vlček.

Vlčkův 2,3procentní podíl v Avastu se transakcí zhodnotil zhruba na 4,3 miliardy korun. Hodnota podílu největšího akcionáře Avastu Pavla Baudiše dosahuje částky přes 46 miliard korun. V nové spojené firmě budou Baudiš, Vlček a druhý ze zakladatelů Avastu Eduard Kučera držet mezi 14 až 26 procenty, podle toho, zda si vezmou akcie spojené firmy, nebo hotovost.

Zůstaneme významnými akcionáři v nové společnosti.
Ondřej Vlček, generální ředitel Avastu

„Všichni tři z nás si volí možnost akciových podílů. Zůstaneme významnými akcionáři v nové společnosti,“ dodal Vlček.

Avast pryč z burzy

Firma bude mít dvojí sídlo v Praze v Česku a v Tempe v Arizoně v USA, kde sídlí Norton. Fúze české antivirové společnosti s americkou firmou NortonLifeLock bude dokončena nejdříve za devět až deset měsíců.

„Díky této fúzi také dojde k úsporám v hrubých nákladech, které jsme vyčíslili přibližně na 280 milionů dolarů (asi šest miliard korun). Fúze pomůže dalším potenciálním synergiím na straně příjmů z příležitosti pro vstup na další trh,“ uvedl dále Vlček.

Firma podle jeho slov plánuje využít na financování nových investičních projektů 80 až 100 milionů dolarů (1,7 až 2,2 miliardy korun). Po spojení podle Vlčka půjde o jednu z dvaceti největších softwarových společností na světě.

Transakce však současně není dobrou zprávou pro pražskou burzu. Nejpozději v polovině příštího roku, kdy se má spojení obou IT firem dokončit, se přestane v Praze (i v Londýně) obchodovat a nová firma bude kótovaná pouze na technologické burze Nasdaq v New Yorku. Transakci však předtím musí schválit akcionáři obou firem i regulátoři.

Konkurence sílí

Hlavním důvodem pro spojení je dle šéfa Avastu potřeba držet tempo se změnami na kybernetickém trhu, který se vyvíjí příliš rychle a je třeba se tomuto tempu přizpůsobit. Konkurenční prostředí je složitější. Na trhu nejsou jen klasické antivirové společnosti. Ale i tzv. „big tech“ společnosti, jako třeba Google, Apple, a také spousta malých start-upů, které mají dobré know-how.

„Dlouhodobým posláním Avastu je umožnit vznik digitálního světa, který každému poskytne bezpečí a ochranu soukromí. Navrhované spojení s NortonLifeLock je významným krokem vpřed na této cestě,“ řekl generální ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček.

Myšlenka na spojení vznikla při vzájemných hovorech mezi Vlčem a šéfem Nortonu. „Od začátku jsme byli v kontaktu. Bavili jsme se o tom, jak se trh vyvíjí. Pravidelně jsme začali spekulovat o tom, co by spojení přineslo, a dotáhli jsme to až sem,“ říká Vlček.

Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity. „Výhodné je také spojení našich vysoce komplementárních produktových portfolií. Zesílí naše schopnost prosazovat inovace prostřednictvím výzkumu a vývoje a urychlí se transformace naší platformy kybernetické bezpečnosti pro více než půl miliardy společných uživatelů,“ dodal Vlček.

Strategické a finanční výhody

● Urychlení transformace spotřebitelské kybernetické bezpečnosti s více než 500 miliony uživateli.

● Spojení společnosti Avast v oblasti ochrany soukromí a společnosti NortonLifeLock v oblasti ochrany identity vytvoří široké a doplňující se portfolio produktů, přesahující základní zabezpečení.

Posílení geografické diverzifikace a rozšíření segmentů Small Office Home Office a mikrobyznys.

Uvolnění významné hodnoty ve výši přibližně 280 milionů USD s dalším potenciálem růstu díky nové reinvestiční kapacitě pro inovace a růst.

● Spojení dvou silných týmů s expertizou ve spotřebitelském segmentu.

Na základě závěrečné ceny akcií společnosti NortonLifeLock ve výši 27,20 dolaru ze dne 13. července 2021 (poslední den obchodování s akciemi společnosti NortonLifeLock před zahájením tržních spekulací souvisejících s fúzí dne 14. července 2021, pozn. redakce) oceňuje fúze celý vydaný a vydávaný kmenový akciový kapitál společnosti Avast v rozmezí přibližně 8,1 miliardy dolarů a 8,6 miliardy dolarů v závislosti na volbě akcionářů společnosti Avast.

Kromě informací o největší fúzi v historii firmy Avast v úterý byly zveřejněny také finanční výsledky, podle kterých v prvním pololetí upravený provozní zisk EBITDA vzrostl o 11,9 procenta na 270,2 milionu dolarů (5,9 miliardy korun). Upravené tržby pak vzrostly o 8,8 procenta na 471,3 milionu dolarů.

Reklama

Doporučované