Hlavní obsah

Čeští lékaři řekli, kdy se má podat remdesivir, aby pomohl

Foto: Shutterstock.com

Lék Remdesivir se využívá pro léčbu pacientů s koronavirem.

Reklama

V motolské nemocnici registrují oproti jaru kratší dobu hospitalizací u nemocných, kterým je remdesivir podáván.

Článek

Přední čeští lékaři nesouhlasí se závěry klinických testů, které o léku remdesivir zveřejnila Světová zdravotnická organizace.

Ta tvrdí, že podávání remdesiviru nemá žádný či jen malý vliv na dobu, jakou tráví lidé s koronavirem v nemocnici. Navíc podle těchto testů tento přípravek nezvyšuje šanci pacientů s nemocí covid-19 na přežití.

Látku vyvinul tým, jehož členem byl také český vědec Tomáš Cihlář, a původně měla sloužit pro léčbu lidí nakažených ebolou. Od letošního března je však podáván také pacientům s novým typem koronaviru.

Přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny motolské nemocnice Tomáš Vymazal uvedl, že dostali letos na jaře nabídku také se této studie Světové zdravotnické organizace účastnit. Nakonec to ale odmítli.

„Tato studie měla velmi nejasný design, množství těžce porovnávatelných kohort a dalších neobjektivních parametrů. Pokud jsou to závěry této studie, nejsou věrohodné,“ prohlásil Vymazal pro Seznam Zprávy.

„Na rozdíl od jara pozorujeme mírnější průběh a kratší dobu hospitalizací u nemocných, kterým je remdesivir podáván. Je-li to důsledek remdesiviru nebo jiných klinických okolností, nelze seriózně říci,“ dodal Vymazal, jaké oni mají zkušenosti s tímto lékem.

V Česku má s remdesivirem zřejmě nejvíce zkušeností vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Balík. Pro Seznam Zprávy uvedl, že klinické testy Světové zdravotnické organizace nezná.

Říká však, že remdesivir není univerzální lék a u řady pacientů nefunguje. „Nezabírá, když se podá pozdě, nebo moc brzy,“ uvedl Balík.

Lékař Jan Máca z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava pak popsal, že remdesivir konkrétně narušuje život a množení viru v buňkách.

„Jeví se, že největší efekt by měl mít u těch pacientů, kteří se zhoršují, ale jejich orgány ještě neselhaly. Pak už je pro tento lék pozdě. A když ještě neselhávají, je to příliš brzy,“ řekl Máca.

Také proto se podle tohoto lékaře v současné době podává těm pacientům v méně těžkém stavu.

„My dáváme těm pacientům mnoho dalších věcí - rekonvalescentní plazmu, my je šetrně ventilujeme a tak dále. Těžko rozklíčujete, který lék nebo intervence ten efekt měla,“ řekl Máca.

„Nemůžeme jednoznačně říct, že po podání remdesiviru došlo k rychlejší rekonvalescenci toho pacienta. Úplně ten pozitivní efekt na ty pacienty nepozorujeme,“ doplnil.

Americká společnost Gilead, která remdesivir vyrábí, se závěry Světové zdravotnické organizace nesouhlasí. Minulý týden zveřejnila studii, podle které remdesivir urychlil úspěšnou léčbu pacientů s nemocí covid-19 a snížil jejich úmrtnost.

Tento týden přitom česká vláda premiéra Andreje Babiše objednala 10 tisíc dávek uvedeného léku za více než 200 milionů korun.

„Podle posledních informací ho bude minimálně pro říjen a listopad asi dvojnásobek proti očekávanému množství. To by mělo pokrýt i očekávaný nárůst závažných případů,“ dodal Balík.

Reklama

Doporučované