Hlavní obsah

Čeští miliardáři rozjeli koronavirovou charitu. I oni v Číně narážejí

Foto: Twitter Jana Hamáčka

Letadlo s testy na koronavirus.

Reklama

Největší finanční skupiny oznámily pomoc v hodnotě stovek milionů korun, další zapojují své startupové firmy. Nákup ochranných pomůcek pro stát ale není snadný.

Článek

Počátkem března oznámila skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, že věnuje státu zdravotnické pomůcky z Číny za 100 milionů korun. Vzápětí se objevili následovníci.

Nákup ochranných pomůcek a rychlotestů ve čtyřnásobném finančním objemu, tedy za 400 milionů korun, oznámila skupina Penta. Ta v Česku, Polsku a na Slovensku vlastní síť klinik a stovky lékáren pod značkou Dr. Max. Materiál potřebovala sehnat hlavně pro vlastní zařízení.

„Musíme zabezpečit naše lidi. Pokud se nám ale podaří dostat do republiky všechen objednaný materiál, poskytneme část i státním zařízením,“ plánoval před třemi týdny Marek Dospiva, spolumajitel Penty.

Další 215milionovou dodávku obdobného zboží slíbily z Číny pro Česko a Slovensko spolupracující skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a J&T v čele s Patrikem Tkáčem.

Všechny zmíněné firmy mají dobré vazby na Čínu, která je největším světovým producentem zdravotnických ochranných pomůcek i testů. PPF má v Číně vlivný Home Credit, Penta spolupracuje s Číňany doma, navíc tam její zakladatelé mají kontakty z mládí - studovali totiž v Pekingu. J&T se dokonce s Číňany kapitálově propojila.

Zoufalí matadoři

Přesto i nejzkušenější matadoři narazili na řadu těžkostí. „Asi třicet dealů na dodávky nám postupně selhalo, byli jsme v zoufalé situaci,“ říká Václav Jirků, který v Pentě zodpovídá za zdravotnická aktiva. Penta měla problém vybavit ochrannými pomůckami i vlastní nemocnice a lékárny, natož aby zvládla přebytky nabízet státu.

„Od prvního dne, kdy se koronavirus začal šířit po Evropě, na to nikdo nebyl připravený. Ani my jsme nebyli,“ přiznává Jirků. „Měli jsme zásoby na dva tři týdny a byli zvyklí, že do té doby zboží přijelo, kdykoliv jsme si zamanuli. Najednou to bylo jinak.“

Na trhu navíc prudce stoupaly ceny. Roušky, které se dřív nakupovaly za pětikorunu, dnes stojí 30 korun. Podobně pěti až šestinásobně podražily respirátory.

Potíže měla i PPF. „Nakupovali jsme postupně, někteří dodavatelé nám ale potvrzené nákupy vůbec nedodali. Navíc jsme nákupy průběžně upravovali podle potřeb vládního krizového štábu,“ říká komunikační šéf PPF Vladimír Mlynář.

PPF tak nakonec dováží více než dvojnásobek původně slibovaného počtu roušek, zato jen polovinu respirátorů. Finanční objem podle Mlynáře i přes měnící se obsah zásilky zůstává stejný – 100 milionů. „První dodávky už proběhly, do konce tohoto týdne by už v Česku mělo být všechno,“ říká.

Penta v prvních týdnech rozjíždějící se pandemie musela začít improvizovat. Boris Šťastný, její partner v projektu Alzheimer Home, pod nějž spadají domovy pro seniory, najal čtyři dělnice a ty začaly šít pro potřebu Penty Hospitals 2000 textilních roušek denně.

Zavřené hranice

Postupně se ale Pentě rozjíždějí i nákupy v zahraničí. „Za poslední dva týdny jsme do Česka dovezli asi 75 tisíc respirátorů, dovážíme i roušky. V příštích dnech nám na Slovensku přistane letadlo s dalšími dvěma miliony roušek a respirátorů, část jsme plánovali pro Česko, jenomže bude problém s dopravou – Slovensko zakázalo vývoz,“ líčí Jirků.

Penta i přes potíže se zásobováním vlastních zařízení nakonec darovala několik set jednorázových ústenek dalším domovům seniorů. „Situace na trhu se zlepšuje, ale přece jen to na velké rozdávání není,“ přiznává Jirků.

Ve velkém zato rozjely pomoc veřejným státním zdravotnickým zařízením J&T s EPH. Zatím dopravily do Česka celkem tři letadla se zdravotnickým materiálem. Část z 200 tisíc respirátorů, 1,5 milionu roušek, 20 tisíc ochranných obleků, 25 tisíc brýlí a 50 tisíc testů je určena i pro Slovensko.

„Přes 90 procent této pomoci šlo do nemocnic - v Praze, Mostě, v Plzni či Hradci Králové. Na cestě jsou další roušky a respirátory, které budeme dodávat primárně do domovů pro seniory,“ říká mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Zdravotnické pomůcky v Číně ale dnes shání i řada menších hráčů. Výrazná je pomoc Martina Hausenblase, jehož firma Adler šije v Číně různé textilní zboží.

Adler: miliony respirátorů

Hausenblas nejprve nabídl státu bezplatně kapacity svých čínských dodavatelů na výrobu roušek. Nepovedlo se mu ji dostatečně rozjet, narazil na nedostatek materiálu. Zato se jeho firma stala největším dovozcem nejúčinnějších respirátorů FFP3. V Číně jich zajistila zhruba šest milionů a vytvořila vlastní letecký most z Číny. Dodávky začaly minulý týden.

Zdravotnické pomůcky sponzorsky nabízejí i čeští byznysmeni s vietnamskými kořeny. Nebo ruskou firmou Vostok Servis vlastněný výrobce pracovních oděvů a bot Cerva Group. Ta předala 4,5 tisíce respirátorů nejvyšší třídy FFP3 a k tomu 700 respirátorů FFP2 ředitelům pražských nemocnic Na Homolce, Na Bulovce a v Motole.

„Chtěli bychom alespoň trochu pomoci doktorům a sestřičkám, kteří jsou denně vystaveni nebezpečí nakažení,“ říká Miroslav Rous, obchodní ředitel Cerva Group.

Miliardáři ale nepomáhají jen dovozem z Číny. Investiční skupina bpd partners bývalých mosteckých uhlobaronů Vasila Bobely, Petra Pudila a Jana Dobrovského rozdává zdarma tisíce „chytrých“ roušek ze svého start-upu Nanuntio.

Chytré nanoroušky

Nanuntio, do nějž kromě tria Bobela-Pudil-Dobrovský investuje také jejich spoluakcionář z kolínských Lučebních závodů Draslovka Pavel Brůžek, vyvíjí a vyrábí materiály na bázi nanovláken pro zdravotnictví a kosmetiku.

Dělá také speciální filtrační nanomateriál, obohacených o dezinfekční látku Betadine. Roušky z tohoto materiálu pro bpd teď šijí profesionální dílny i dobrovolníci v objemu 200 tisíc kusů měsíčně. Kromě toho Nanuntio nabízí samotné betadinové nanofiltry, které lze vložit do běžných, třeba i doma vyráběných roušek.

Nanuntio teď pracuje na vývoji nanofiltru, který má při styku s koronavirem změnit barvu a upozornit tak na přítomnost nákazy.

Brněnská firma Repsilon zase vyvinula a v zahraničí začíná vyrábět nanovlákenné roušky schopné smrtící viry nejen zastavit, ale také hned likvidovat.

Komárkovy „rychlý prachy“

Pomoc v koronavirové krizi může mít ale i jinou formu. Nadace Karel Komárek Family Foundation, za níž stojí majitel skupiny KKCG a třetí nejbohatší Čech, vypsala minulý týden sérii rychlých grantů pro neziskový sektor. Peníze jsou určeny pro organizace pracující se seniory - tedy se skupinou, kterou koronavirus nejvíc ohrožuje.

Do včerejšího dne se nadaci přihlásilo 120 žadatelů s projekty za 14 milionů korun. „Většina hledá rychlé zdroje pro nákup zdravotnických pomůcek – na roušky, respirátory, ochranné obleky, dezinfekce, rukavice a podobně. Nebo třeba i na speciální talíře, které umožňují servírovat dělenou stravu v Alzheimer centrech,“ říká Komárkova mluvčí Dana Dvořáková.

Dále se na nadaci obracejí provozovatelé denních stacionářů a odlehčovacích služeb, kteří museli z nařízení vlády dočasně zavřít, takže přišli o příjem. „Byli schopni se rychle přeorientovat a nyní nabízejí asistenční a pečovatelskou službu, rozvážejí nákupy, léky, roušky, pomáhají s hygienou. Peníze potřebují na pohonné hmoty, režii i na mzdy,“ vysvětluje mluvčí. Objevují se rovněž žádosti organizací, které pro seniory pořádají online aktivity, jež jim mají v izolaci nahradit rozptýlení, na které byli zvyklí před pandemií – tedy kulturu, výlety a podobně.

Komárkova nadace zatím v prvním kole schválila prvních 11 žádostí. Příklady? Celkem 110 tisíc korun putuje do neziskovky Petrklíč, jež poskytuje pečovatelskou službu a osobní asistenci seniorům ve východních Čechách a v Praze. Na obdobné služby poslal Komárek 65 tisíc korun českobudějovickému Červenému kříži. Další schvalovací kolo se chystá tento týden.

Reklama

Doporučované