Hlavní obsah

Čeští miliardáři vyrážejí do bitvy o evropské elektrárny. Jsme připraveni na lov, říká Tykačův nový stratég

Všichni se soustředí na obnovitelné zdroje. To je unikátní příležitost převzít konvenční elektrárny, říká Svoboda.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pavel Tykač není žralok, ale vizionář. Vidí unikátní příležitost stát se evropským hráčem v energetice, popisuje majitele mostecké těžební skupiny Seven Energy její nový hlavní stratég Alan Svoboda. Pro Tykače má rozjet mnohamiliardovou evropskou expanzi.

Článek

Tykač chce vložit do nákupů elektráren, dolů, tepláren a dalších energetických firem v západní Evropě miliardu eur. „Dva tři roky teď bude v Evropě co lovit. Jsme připraveni nakupovat,“ říká ve Výzvě nový výkonný šéf Seven Energy Alan Svoboda.

Energetický trh je v pohybu. Tento týden ohlásili výměnu aktiv za víc než bilion korun dva němečtí obři - E.ON a RWE. První z nich se chce do budoucna soustředit na distribuci a prodej energií, druhý na obnovitelné zdroje. O klasické uhelné elektrárny zřejmě nebudou mít hlavní hráči do budoucna zájem.

V oboru se tak čeká další přeskupování sil a vlna prodejů. V tom vidí šanci Tykač, stejně jako jeho konkurent Daniel Křetínský. Oba věří, že uhlí i přes svou omezenou perspektivu bude ještě v příštích letech zdrojem zisků, a chtějí se o prodávaná aktiva ucházet.

První bitvu o síť elektráren švédského Vattenfallu v Německu loni ovšem Tykač prohrál, kořist mu vyfoukl právě Křetínský. Zřejmě i po této zkušenosti začal v Seven Energy vznikat tým lidí, kteří mají se zahraniční expanzí zkušenosti z ČEZu.

Ve videu nad tímto článkem hovoří Svoboda nejen o strategii, kterou k Tykačovi přináší. Popisuje dění v oboru a odhaduje budoucí vývoj cen elektřiny a plynu. A také srovnává Martina Romana, Daniela Beneše či Pavla Tykače - tedy mocné muže, jejichž zájmy se odrážejí nejen v české ekonomice, ale i v politice.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované