Hlavní obsah

Čeští muslimové přispívali na sbírku bývalého pražského imáma. Peníze šly podle policie teroristům

Bývalý pražský imám byl před pár dny zadržen v zahraničí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Peníze ze sbírky organizované bývalým pražským imámem měly původně jít třeba na stavbu modlitebny. Nakonec se z nich podle poznatků policie měla platit léčba teroristů.

Článek

Policisté mají další zjištění v případu tří Čechů obviněných z podpory terorismu. Nově je viní rovněž z toho, že se podíleli na jeho financování.

Vyšetřovatelé detaily získali poté, co loni v květnu zajistili mobilní telefon hlavní postavy případu – bývalého pražského imáma Samera Shehadeha.

V něm pak znalec objevil kopie řady smazaných videí i hlasových zpráv. Aktéři spolu komunikovali přes kódovaný program. Tlumočník je přeložil z arabského jazyka a policisté pak zrekonstruovali, jak financování teroristů v Sýrii probíhalo.

Vedle Shehadeha, kterého před několika dny speciální policejní složky zadržely a převezly ze zahraničí do Česka, kde nakonec skončil ve vazbě, je obviněn i jeho bratr a bratrova partnerka.

Proč zmizel ze země bývalý pražský imám?

Video: Seznam Zprávy

Policisté rozšířili obvinění trojice letos na konci září. Vyšetřovatelé popisují, že Shehadeh peníze získal ze sbírek, které organizoval mezi českými a slovenskými muslimy. Částky od stovek do několika tisíců korun chodily na dva účty u slovenské banky.

Shehadeh, jak uvedli policisté, přitom tvrdil, že tyto finanční prostředky budou využity na pomoc chudým či zraněným v Sýrii nebo na výstavbu modlitebny v Beninu. Nechal si proto ze Sýrie poslat i videa, na kterých se aktéři vydávali za civilisty zraněné při náletu v Aleppu.

Podle policie ale byly peníze využity jinak. „Byly doručeny teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám, která je následně v rámci své organizace použila zejména na léčebné výlohy pro své raněné bojovníky,“ uvádí policisté v obvinění.

Dokládají to také jednou ze zpráv ze Shehadehova mobilu. V ní se píše, že přispěvatelům do finanční sbírky nebudou říkat, že peníze jsou na léčbu džihádistů. „Řekneme, že to je pro léčbu raněných. A to je pravda,“ stálo ve zprávě z ledna 2017.

Policie: Teroristům dali téměř půl milionu

Konkrétně vyšetřovatelé tvrdí, že Samer Shehadeh předal prostředníkovi dvě částky ve Vídni. Celkově mělo jít o zhruba 13 tisíc euro (asi 330 tisíc korun). A právě tyto peníze podle policie poté doputovaly až k teroristické organizaci.

Dalších 6 700 dolarů (zhruba 150 tisíc) pak do Sýrie měla přivést loni na jaře partnerka Shehadehova bratra. Bývalý pražský imám ji vybavil i legendou, kdyby ji s penězi zadrželi. Podle další ze zpráv z mobilu Samera Shehadeha měla v takovém případě říct, že zmíněných 6 700 dolarů získala od jednoho bratra, původem z Ruska, a mají jít na výstavbu školky v turecké vesnici.

Advokát Adam Kopecký, který byl bratrovi Shehadeha přidělen jako advokát ex offo, řekl, že proti obvinění podal stížnost. Podle něj není možné z obvinění udělat závěr, že peníze byly využity ve prospěch jakékoliv teroristické organizace.

„S ohledem na situaci v Sýrii, kde probíhá občanská válka, nelze deklarovat určité osoby jako příslušníky té které organizace, když nemají uniformy ani jiné označení. Peníze mohly stejně snadno sloužit k podpoře civilistů, nákupu potravin, léků a ošacení,“ uvedl Kopecký. Obhájce obviněné ženy pak nechtěl nové obvinění komentovat, protože nemá její souhlas.

Zatímco Samer Shehadeh je nyní ve vazbě v Česku, o osudu dalších obviněných ví policie zatím jen to, že jsou možná někde v Sýrii.

Reklama

Doporučované