Hlavní obsah

Čeští odpůrci globálního oteplování zaseli mezi lidi nejistotu. Klausova strategie má úspěch, říká sociolog

Vidomus: Česká klimaskepse se za poslední roky změnila, vlastně se rozplynula.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Třicet procent lidí v Česku si myslí, že ke globální změně klimatu nedochází a že se vědci nedokážou shodnout, jestli za ni může člověk. To je důsledek taktiky českých klimaskeptiků, tvrdí sociolog Petr Vidomus.

Článek

Zatímco ještě před deseti lety měli čeští odpůrci teorie o globálním oteplování dobré organizační zázemí, v posledních letech se to výrazně změnilo. Podle Petra Vidomuse, sociologa a autora knihy „Oteplí se a bude líp“, za to může i to, že pro někdejšího „vůdce“ českých klimaskeptiků, exprezidenta Václava Klause, už změna klimatu není taková priorita.

„Je zajímavé, že Institut Václava Klause se o téma příliš nezajímá a ta kniha o klimatu, kterou Václav Klaus vydal v loňském roce, jen opakuje argumenty jako jeho předchozí titul. Nepřináší kontroverze, a také proto média příliš nezajímá,“ říká Vidomus.

Klimaskeptikům se ale podle něj podařilo problém změny klimatu bagatelizovat a vytvořit dojem, že se na příčinách globálního oteplování neshodnou ani odborníci.

„Je zajímavé, že zhruba třetina české veřejnosti se domnívá, že mezi vědci nepanuje shoda. To je výsledek této strategie, vnášení nejistot do mediálního diskursu. Podle výzkumu katedry environmentálních studií třicet procent lidí říká, že ke globálním změnám klimatu nedochází,“ konstatuje.

Ve Výzvě pak popisuje i rizika, která nám do budoucna v souvislosti s klimatickými změnami hrozí. Mimo jiné někteří klimatologové varují, že by v Česku nemusel za patnáct let padat žádný sníh: „Na to klimaskeptici říkají, že ty změny nejsou tak podstatné a že je třeba se na to dívat v dlouhodobějším horizontu.“

Jak neprůstřelné argumenty čeští klimaskeptici podle Vidomusova výzkumu přinášejí? Proč v Česku debatu o klimatických změnách ovládli hlavně politici, zatímco třeba na Slovensku to je téma především pro vědce? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované