Hlavní obsah

Vojáci trénovali tankování paliva do amerických bombardérů. Podívejte se, jak to vypadalo ve vzduchu

Palivo ve vzduchu načerpal i bombardér, který je schopen nést atomové zbraně (video: ČTK).Video: Jakub Říha

 

Reklama

Čerpání paliva za letu trénovali vojáci v rámci cvičení Ample Strike pod Severoatlantickou aliancí. Bombardér B-1B, který unese i jadernou hlavici, přiletěl na cvičení z Velké Británie.

Článek

Téměř padesátkrát čeští piloti gripenů za čtyři dny cvičení Ample Strike trénovali tankování za letu. Většina z takzvaných připojení byla cvičná, osmnáctkrát ale palivo z amerických tankerů KC-135 skutečně přečerpali. Nad Českou republikou palivo načerpal také americký strategický bombardér B-1B, který je schopen nést i atomové zbraně. Na Ample Strike přilétá z Britských ostrovů.

Cílem Ample Strike je hlavně výcvik předsunutých leteckých návodčích. Trénuje se také překonávání protivzdušné obrany, tankování za letu nebo součinnost palby na cíl.

Tankování z amerických bombardérů si piloti českých gripenů vyzkoušeli ve 46 případech. Z toho 28 připojení bylo takzvaně suchých, kdy nedošlo k samotnému přečerpání paliva.

Při Ample Strike tankování za letu trénují i třeba piloti německých tornád, kteří na cvičení přilétají z Německa. Ve čtvrtek z amerických tankerů palivo načerpal nad českým územím i strategický bombardér B-1B Lancer. Ten váží prázdný téměř 90 tun, plně vybaven může mít hmotnost až 216 tun. Americká armáda stroje nasadila při bojích v Afghánistánu a v Iráku.

Reklama

Související témata:

Doporučované