Hlavní obsah

Čeští Piráti do Británie: Poskytněte zdravotní péči Assangeovi

Spoluzakladatel WikiLeaks si odpykává 50týdenní trest v britské věznici.

Reklama

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve čtvrtek požádal britského velvyslance v České republice o poskytnutí zdravotní péče zakladateli serveru WikiLeaks a whistleblowerovi Julianovi Assangeovi. Učinil tak jménem pirátských poslanců a europoslanců. Assange se podle posledních informací potýká se závažnými zdravotními problémy.

Článek

Ivan Bartoš ve čtvrtek osobně předal britskému velvyslanci Nickovi Archerovi dopis, ve kterém vyzývá Velkou Británii k poskytnutí zdravotní péče uvězněnému whistleblowerovi. „Julian Assange potřebuje zdravotní péči, ne vězení,” uvedl předseda Pirátské strany na svém twitterovém účtu. Rovněž v dopise Piráti vyzvali britské úřady, aby Assange nevydaly do Spojených států, kde mu hrozí „politicky motivovaná perzekuce”.

„Podle toho, jakým způsobem v současné době zachází americká vláda a justice s whistleblowery, nelze očekávat s Assangem obzvlášť šetrné zacházení," uvedl Ivan Bartoš pro Seznam Zprávy.

Při čtvrteční schůzce Bartoš také požádal Archera o zprostředkování setkání s uvězněným aktivistou. „Záleží také na samotném Assangeovi. Zcela jistě má limitované návštěvy a on si sám určuje, s kým se chce, nebo nechce setkat,“ upřesnil předseda Pirátů.

Podobné případy jsou pro Pirátskou stranu důležité. „Pokud je někdo svědkem bezpráví, které je páchané například z pozice státní moci, nebo jejich institucí, je ve veřejném zájmu, aby se to dostalo na povrch a případné zločiny se následně vyšetřily. I když se jedná o postavu, která budí kontroverze, je velmi důležitou osobou 21. století,“ domnívá se Bartoš. „Na whistleblowery je důležité nahlížet kvůli tomu, co zveřejnili a jak je to závažné. Ne jako na teroristy,“ uzavírá.

V tiskové zprávě, kterou Pirátská strana publikovala na svých webových stránkách, upřesňují, že „whistleblowing zároveň samozřejmě není záminkou ke zveřejňování nadbytečných osobních údajů a informací”.

Nick Archer později reagoval taktéž na Twitteru. Bartoše i jeho stranu ujistil, že mohou mít plnou důvěru v britské soudy. „Budu se snažit najít odpověď na obavy týkající se jeho zdravotního stavu, o kterém nedávno informovala média,” uvedl.

Z cely do nemocnice

Julian Assange si v současnosti v Británii odpykává 50týdenní trest za porušení podmínek kauce. V pondělí informovala média ve Spojeném království o jeho závažném zdravotním stavu. Šedesát britských lékařů totiž popsalo jeho stav v otevřeném dopise, který adresovali britské ministryni vnitra Priti Patelové. Podle jejich slov je jeho stav natolik vážný, že může ve vězení zemřít. „K této výzvě jsme se dopisem připojili,“ zdůraznil Ivan Bartoš.

V květnu 2019 Assangeovi Ekvádor zrušil azyl, pozastavil občanství a ukončil tak jeho sedmiletý pobyt na ambasádě v Londýně. Ekvádorská ambasáda byla v minulosti Assangeovi nakloněna z důvodu podpory WikiLeaks ze strany bývalého ekvádorského prezidenta Rafaela Correa. Jeho nástupce Lenín Moreno ale názory svého předchůdce nesdílí. Své rozhodnutí Assange vyhostit Moreno odůvodnil tvrzením, že se internetový aktivista na ambasádě nechoval jako host a vměšoval se do záležitostí obou zemí. Assangeův zdravotní stav byl viditelně špatný už při opouštění ambasády, odkud ho musela policie téměř vynést. Od té doby ho britské úřady zadržují. Soud v Londýně koncem října odmítl Assangeovu žádost o odklad konečného řízení o jeho vydání do Spojených států. Stání začne v únoru 2020.

Z čeho je obviněn?

Spojené státy nejprve obvinily Assange z průniku do počítačů ministerstva obrany, za což by mu hrozilo maximálně pět let vězení. V květnu ale obvinění rozšířily o další dvě desítky trestných činů, včetně zveřejnění dokumentů, kterými Assange měl ohrozit americkou bezpečnost. Hrozí mu tak až 175 let vězení.

Assange je spoluzakladatelem internetového portálu WikiLeaks, který zveřejňuje tajné vládní dokumenty a choulostivá data. V roce 2010 portál zveřejnil velké množství citlivých dat z afghánské a irácké války spolu s tajnými depešemi amerického ministerstva zahraničí. Dokumenty serveru poskytl vojín Bradley Manning, který byl odsouzen za vyzrazení důvěrných informací v roce 2013 na 35 let vězení.

Reklama

Doporučované