Hlavní obsah

Čeští politici vyrazili na Krym. Ukrajina zuří

Čeští politici tu a tam do problému Krymu zabrousí. Takhle z něj „vybrušoval“ před časem prezident Miloš Zeman.

 

Reklama

Ukrajinské ministerstvo zahraničí rozhodně protestovalo proti návštěvě českých politiků na anektovaném Krymu. Oznámila to dnes kyjevská média.

Článek

Poslanec Evropského parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček a senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava v krymském Sevastopolu v neděli přihlíželi přehlídce plavidel ruské černomořské flotily a setkali se s místními poslanci. Poloostrov navštívili už letos v dubnu. Reakci obou politiků se ČTK snaží získat.

Česká delegace, v níž podle serveru Novyj Sevastopol jsou i místopředseda KSČM Josef Skála, aktivisté Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach a další, navštívila rovněž krymský Bachčisaraj, Jaltu a mezinárodní dětský tábor Artěk. Z Krymu mají odcestovat v úterý.

Kohlíček krymskému serveru řekl, že chce o návštěvě sepsat podrobnou zprávu, „aby prostí Češi poznali, že tu žijí překrásní lidé, že se jejich život mění k lepšímu“. Podle Skály jsou oficiální české úřady v zajetí rusofobních nálad. „Ale Češi už to začínají chápat,“ poznamenal politik.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo návštěvu za nezákonnou a upozornilo, že proti Kohlíčkovi a Doubravovi může uplatnit „úplné spektrum sankcí“. Rusko podle prohlášení „hledá po celém světě politiky se sníženým prahem politické hygieny“, kteří by mohli anektovaný poloostrov navštívit.

„Ti, kdo Rusku pomáhají ospravedlnit jeho zločiny, musejí chápat, že jsou nástrojem v rukou Kremlu, který chce s pomocí těchto návštěv beztrestně pokračovat v represích, zatýkání, mučení a vraždění Ukrajinců a krymských Tatarů na okupovaném Krymu,“ zdůrazňuje ukrajinský protest.

Rusko násilně obsadilo Krym v roce 2014 a po spěšně zorganizovaném referendu zanedlouho ukrajinský poloostrov anektovalo. Drtivá většina států světa zábor neuznává.

Reklama

Doporučované