Hlavní obsah

Čeští turisté sice do Dánska nesmí, Slavia na boj o Ligu mistrů ale ano

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisty pražské Slavie čeká boj o postup do Ligy mistrů, jejich soupeřem bude dánský šampion FC Midtjylland.

Reklama

Slávisté už mají jasno, o postup do Ligy mistrů si to rozdají s dánským klubem FC Midtjylland. Podle aktuálních českých opatření, souvisejících s covidem-19, by dánská výprava měla mít možnost přicestovat do Prahy bez potíží.

Článek

Směrem do Dánska sice nyní čeští turisté nesmí, protože Česká republika je vyhodnocena jako země s vysokou mírou šíření covidu-19. Nicméně pro služební cesty to neplatí.

„A předpokládáme, že do kategorie ‚služební cesta‘ se fotbalová výprava Slavie k pohárovému utkání vejde. Počítáme i se součinností UEFA,“ říká Michal Býček, tiskový mluvčí fotbalové Slavie.

Fanoušci červenobílého klubu se problémy se vstupem na dánské území nemusí trápit. Jak zápas v Praze, tak i v dánském Herningu, kde FC Midtjylland působí, se totiž odehrají bez diváků. Stejně jako všechny další zápasy pohárových soutěží UEFA. Zákaz platí až do odvolání. A je jisté, že bude platit přinejmenším do konce kvalifikačních bojů.

Výjimkou potvrzující pravidlo by měl být souboj Bayernu Mnichov a Sevilly o Superpohár UEFA, který by v Budapešti měla sledovat třetina kapacity Puskásova stadionu.

Testy v Dánsku zatím Slavii nehrozí

Slavii coby českému šampionovi stačí k postupu do skupinové fáze Ligy mistrů vyřadit jediného soupeře. Jen si na něho musela počkat.

Los jí přisoudil vítěze dvojice FC Midtjylland - Young Boys Bern, tedy utkání 3. předkola Ligy mistrů. V něm ve středu večer zvítězil dánský tým přesvědčivě 3:0.

Podívejte se na jeden z gólů, jež v utkání padly.

Zatímco souboj dánského a švýcarského mistra se hrál ještě na jediné utkání, ve kterém o domácí půdě rozhodoval los, duely poslední, tedy play-off fáze, už UEFA rozepsala klasicky na dvě dějství.

V úterý 22. září se tedy bude hrát od 21 hodin v pražském Sinobo Stadium, o týden později, ve středu 30. září, v dánském Herningu.

„Covidové semafory“ v Evropě přeblikávají každou chvíli podle aktuální situace. Nicméně podle toho, co platí k datu a hodině, kdy tento článek vychází, by mělo platit vše uvedené v následujících odstavcích.

Počínaje 16. červnem bylo Dánsko zařazeno českými úřady do nejméně rizikové kategorie států. „Občané ČR navracející se z Dánska, stejně jako občané či rezidenti Dánska, tak mohou cestovat do České republiky bez omezení,“ píše se na webu českého Ministerstva zahraničních věcí.

Vedle Dánů by tedy neměli mít problém se vstupem do Česka ani fotbalisté FC Midtjylland jiné státní příslušnosti. Proti Bernu nastoupili Brazilci, Australan, hráč z Guineje, Bulhar, Nigerijec a také Švédi.

Co se týče cestování týmu Slavie do Dánska, mělo by se řídit nařízením, které je k nahlédnutí na webu Velvyslanectví ČR v Kodani.

Zde se píše: „Dánsko zařadilo Českou republiku od 12. září na seznam rizikových zemí. Nadále budou do země vpuštěni jen ti, kteří k tomu mají pádný důvod (nikoliv turisté).“

Kdo z ČR smí do Dánska

- osoby, které pracují či žijí v Dánsku

- řidiči nákladních automobilů doručující zboží

- osoby s rodičovskými právy k dětem nacházejícím se v Dánsku

- akutní případy např. při návštěvě těžce nemocného člena rodiny

- osoby navracející se přes Dánsko do své země

- lidé na služební cestě či cestující na pracovní pohovor

- dále rodinní příslušníci (rodiče a děti), partneři/partnerky, prarodiče, vnoučata

- také lidé cestující na pohřeb apod., lidé, kteří vlastní v Dánsku nemovitost, cestující přes Dánsko na dovolenou nebo au-pair

Jak dále informuje ambasáda, z hlediska dánských úřadů není pro cestující z Česka zavedena povinnost prokázat se po vstupu do Dánska negativním testem na covid-19 ani podstupovat karanténu.

„Jsme v kontaktu s generálním sekretářem Slavia Praha panem Říhou. Tým fotbalistů s jejich zázemím by mohl přicestovat a spadal by do kategorie služebních cest. Samozřejmě je vždy nutné účel doložit při nástupu do letadla, případně při hraniční kontrole,“ uvedla Kateřina Guryčová Láníčková z českého velvyslanectví v Kodani.

Upozornila také na to, že epidemiologická opatření se v Dánsku aktualizují vždy ve čtvrtek v 16 hodin.

Co se týče testování na covid-19, provádějí jej slávisté sami interně ve velmi hojné míře, protože se dlouhodobě obávají toho, aby jim právě nějaká nákaza či karanténa souboje o Ligu mistrů nezkomplikovala.

Podle protokolu UEFA by se laboratoří, certifikovanou právě UEFA, měli slávisté nechat otestovat den před odletem do Dánska, tedy ještě v Praze.

Na místě v Dánsku už by slávisté místními orgány testováni být neměli, tak jako se to stalo výpravě Slovanu Bratislava na Faerských ostrovech, což tam pak způsobilo mnohé komplikace (více zde).

Při nastavení předpisů platném ještě dnes, tedy ve čtvrtek dopoledne, by slávistům podobné trable hrozit neměly, nicméně zápas v Dánsku se hraje až 30. září, takže do té doby změny ve vstupních podmínkách do země nelze vyloučit.

I v případech ještě přísněji nastavených předpisů pro cestování mezi jednotlivými zeměmi se každopádně dosud daří vyjednávat pro sportovní výpravy výjimky.

Sportovní výpravy zatím dostávají výjimky

Za těchto okolností například směla výprava Slovanu Liberec vycestovat do Vilniusu k utkání předkola Evropské ligy s místním týmem Riteriai.

Pro „normální smrtelníky“ z Česka platí, že po vstupu do Litvy musí do čtrnáctidenní karantény. Pro fotbalisty byl ale nastaven zvláštní režim.

„Domácí klub nám oznámil, že u litevských úřadů zařídil pro výpravu Slovanu Liberec výjimku, kterou právě pro profesionální sportovce a jejich doprovod lze v takových případech vyřídit,“ vysvětlil Tomáš Čarnogurský, mluvčí Slovanu Liberec.

„Museli jsme jen dopředu dodat jmenný seznam fotbalistů, členů realizačního týmu a několika osob z vedení klubu, které za naši stranu budou do Litvy cestovat,“ dodává.

Podobný seznam dodá i Slavia Praha dánské straně, aby byl přehled o tom, kdo v její výpravě jede na pracovní cestu, tedy na utkání s FC Midtjylland.

Kdyby duel FC Midtjylland - Young Boys Bern dopadl výsledkově opačně, měli by slávisté vše trochu komplikovanější. Aby se ve Švýcarsku vyhnuli povinnosti karantény, museli by prokazovat, že jejich cestu z pracovních důvodů nelze odložit. Každopádně přinejmenším právě přes výjimky udělované sportovním týmům by se asi slávisté i do Švýcarska dostali.

Podle šéfa české ligy Dušana Svobody jsou tyto výjimky pro sportovce zcela na místě. „Profesionální fotbalové týmy, zejména ty, které se účastní evropských pohárů, teď po mém soudu vytvářejí pro své členy snad nejbezpečnější zóny, jaké si můžete představit. Vedle častého testování jsou veškerá možná opatření nastavena tak, aby se možnost nákazy covidem-19 uvnitř těch týmů opravdu minimalizovala,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„A co nejbezpečněji je u nich nastaveno i cestování po Evropě,“ pokračuje Svoboda. „Týmy se přepravují charterovými lety, na letištích vycházejí zvláštním východem, mají samozřejmě vlastní autobus, na hotelu vlastní separované patro. Podobně probíhá i cesta na stadion. Vše je nastaveno tak, aby se s okolním světem potkali fotbalisté opravdu minimálně, tím se samozřejmě riziko nákazy dostává na výrazně nižší hodnoty, než je jinak v populaci běžné.“

Pokud by cestovní opatření mezi některými zeměmi byla nastavena tak, že by zcela znemožňovala, aby se některé utkání odehrálo, nabízí UEFA pro takové případy seznam náhradních stadionů na Kypru, v Řecku, Maďarsku a Polsku. Pořádající klub by si jeden z nich musel v takovém případě pronajmout.

Reklama

Doporučované