Hlavní obsah

Čeští vědci vyrobili unikátní model plic, pomůže při léčbě astmatu

Unikátní model plic vytvořili brněnští vědci. Pomůže zlepšit léčbu například lidem s astmatem.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Model se stane evropským standardem pro testování a experimenty.

Článek

Vědci z Vysokého učení technického v Brně vyvinuli model plic, který pomůže analyzovat efektivitu léčby chronických nemocí, například astmatu.

Funkční model lidské plíce dokáže napodobit problémy, jako je astma či další chronické nemoci, a způsob jejich léčby.

Tímto modelem se může pochlubit výzkumný tým z Fakulty strojního inženýrství na brněnském VUT. Podle nich jejich mechanický model plíce, který je propojen s počítačem, pomůže navrhnout metody léčby s větší přesností.

Součástí je simulátor dýchání s deseti válci, které simulují plicní laloky. Ty vědcům umožní pozorovat nerovnovážnosti při nádechu a výdechu.

A na jakém principu model plíce funguje: „V literatuře si vyhledáme záznam, jak dýchá člověk, například s onemocněním rakovinou, v určité části plic. Tento záznam převedeme do digitální podoby, tu nahrajeme do procesoru, který už potom pohybuje písty,” popisuje člen výzkumného týmu František Lízal.

„Model ukáže, zda se léčivo, které se inhaluje, usadí v těch konkrétních místech, kde potřebujeme, aby se usadilo,” dodává vedoucí týmu Miroslav Jícha. Smyslem tedy je zjistit, zdali pacientem inhalovaná léčba bude opravdu fungovat.

Model má i jinou možnost využití, a to při vývoji inhalovatelných léčiv. Stane se tak evropským standardem pro testování a experimenty.

Reklama

Doporučované