Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli metodu, která odhalí riziko vážného průběhu covidu

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Diagnostickou metodu, která odhalí, zda člověku s covidem-19 hrozí těžký průběh nemoci, vyvinuli vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Článek

Zástupci nově vznikající univerzitní společnosti GeneSpector Innovations dnes představili novou diagnostickou metodu, která umožňuje z výtěru z nosohltanu předpovědět závažnost akutně probíhajícího infekčního onemocnění. Byla úspěšně ověřená v rámci PCR diagnostiky infekce kornaviru a následného průběhu nemoci covid-19. V rámci ověřování se ukázalo, že je metoda použitelná i u dalších typů infekčních onemocnění.

Vědci hledali v pandemické situaci nejefektivnější cestu v boji s covidem. „Protože došlo během pandemie k rozmachu rutinního používání PCR analýzy, ukázal se jako klíčový následující přístup – použití nové technologie při PCR odběru. Dalším vyhodnocením dostávají lékaři včasnou a velmi cennou informaci o vývoji a průběhu onemocnění covid-19, na kterou mohou rychle reagovat. Jinými slovy, ze vzorku odebraného v kterékoli laboratoři pro PCR vyhodnocení se může zjistit nejen to, jestli je nebo není přítomný virus SARS-CoV-2, ale také jaký bude mít testovaný pacient průběh nemoci covid-19,“ uvedla vysoká škola.

Technologie je založená na výzkumu vědců z 1. lékařské fakulty. Profesor Stanislav Kmoch uvedl, že „onemocnění covid-19 nám ukázalo, jak je složité ohroženou skupinu obyvatel identifikovat. Časté případy mladých zdravých lidí, kteří však čelili těžkému průběhu onemocnění, v posledních vlnách značně přibylo. Cesta nové diagnózy se tedy jeví jako efektivní a rychlá a může pomoci právě u případů, u kterých bychom složitý průběh neočekávali.“

Univerzální indikátor průběhu infekčního onemocnění

Na této metodě je podle univerzity revoluční zejména její univerzálnost. I přesto, že u pacienta není prokázán koronavirus, mohou být v těle pacienta nastartované procesy pro boj s nemocí. A právě na základě tohoto screeningu je dále doporučena detailnější lékařská prohlídka, protože pravděpodobně prochází nějakou nezjištěnou infekcí, na kterou je potřeba medicínsky reagovat.

„Technologie je založena na detekci tělu vlastního indikátoru, jehož míra dokáže předpovědět, jak bude infekční onemocnění probíhat. Pokud bude ve vzorku pacienta nalezen indikátor v hojné míře, znamená to, že prochází infekčním onemocněním, a je pravděpodobné, že průběh onemocnění bude těžký nebo bude dokonce vyžadovat hospitalizaci,“ upřesnili zástupci univerzity.

Pro laboratoře ani pacienty se nic nemění. Cena testu a jeho vyhodnocení zůstává obdobná. Tato metoda je klíčová zejména pro ohroženou skupinu obyvatel, u které se často objevují komplikace spojené s běžnými onemocněními, jež mohou skončit fatálně, pokud se včas nezasáhne.

Technologie je připravena pro uvedení na trh

„Technologie je připravena v rámci komercializačního procesu pro uvedení na trh. Avšak aby bylo dosaženo co nejefektivnějšího využití a pokrytí potřeb medicínské diagnostiky, a tím se zvýšila efektivita současných léčebných přístupů, hledá GeneSpector Innovations silného partnera, který dokáže pomoci s výrobou a distribucí samotných diagnostických souprav a přenesením poznatků do běžné praxe,“ dodal rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Doporučované