Hlavní obsah

Čeští vojáci na misi v Mali najeli na výbušninu, jsou v pořádku

Foto: Armáda ČR (se souhlasem)

Čeští vojáci na misi v Mali tak, jak je v březnu představila na svém facebookovém účtu Armáda ČR.

Reklama

Incident se odehrál v sobotu v dopoledních hodinách. Podle informací z Generálního štábu Armády ČR nikdo nebyl zraněn.

Článek

Jak pro Seznam Zprávy potvrdila Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu, posádka vozidla plnila jeden z operačních úkolů mise Takuba.

„Všichni vojáci jsou v pořádku bez zranění. Další informace s ohledem na druh mise nebudeme sdělovat,“ doplnila Dvořáková.

Stejné prohlášení pak armáda zveřejnila také na svém twitterovém účtu.

Mise Takuba si klade za cíl pomáhat malijským ozbrojeným silám v boji proti teroristickým organizacím. Velí mu Francie, aktivně jsou do něj již nyní kromě českých vojáků zapojeni také Estonci a Švédové, své příspěvky potvrdily Nizozemsko, Belgie, Itálie, Portugalsko a Dánsko.

Mise vznikla loni na jaře a primárně se týká boje proti extremistům zejména na malijském území. Jednotky by ale mohly také pronásledovat teroristy až 50 kilometrů do vnitrozemí Nigeru.

Čeští příslušníci speciálních sil v operaci působí od února 2021, parlament schválil jejich působení do roku 2022. Ministr obrany Lubomír Metnar před časem uvedl, že by se armáda chtěla na misi podílet i po tomto datu. Česká jednotka speciálních sil působí v prostoru Ménaka. „Probíhá zde výcvik, poradenství a doprovody partnerské malijské jednotky do operací,“ poznamenal ministr.

Mali se od roku 2012 potýká s činností islámských radikálních skupin především na severu země. Postupně se dostávají i do střední části a rozšiřují svůj boj do sousedních zemí: zmiňovaného Nigeru a Burkiny Faso.

V Mali operují od roku 2013 příslušníci mírové mise OSN (MINUSMA), v rámci které slouží zhruba 15 tisíc lidí. Česko v zemi působí také v rámci výcvikové mise EUTM, ve které má česká armáda asi osm desítek vojáků. Podílejí se na ochraně velitelství i výcvikového střediska Koulikoro.

Navzdory činnosti jednotek OSN a francouzské a africké mise radikálové zabili tisíce lidí. Stovky tisíc obyvatel kvůli bojům odešly z domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované