Hlavní obsah

Čeští vojáci v Iráku pomohli sourozencům s rakovinou. Pro Barunku a Jiříka vybrali sto dvacet tisíc

Čeští vojáci v Iráku vybrali pro Barunku a Jiříka sto dvacet tisíc.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vojáci leteckého poradního týmu, který působí od roku 2016 na letecké základně v Baládu, během svého pobytu uspořádali charitativní sbírku na pomoc onkologicky nemocným dětem. Vybrali 120 000 korun.

Článek

Z Iráku se nyní vrátili čeští vojáci, kteří v zemi pomáhají se zvládáním bitevníků L-159 nebo cvičí tamní chemiky a policisty. Pět desítek vojáků na letecké základně v Baládu strávilo asi půl roku. Vojáci leteckého poradního týmu během svého pobytu uspořádali charitativní sbírku na pomoc onkologicky nemocným dětem. Vybrali 120 000 korun.

Vojáci ihned po příletu symbolicky předali peníze vybrané v charitativní sbírce pro rodinu. Devítiletá Barunka a čtyřletý Jiřík se podle armády léčí s onkologickým onemocněním.

„Na zahraniční misi člověk odpočítává dny, kolik jich ještě zbývá do konce. V případě sbírky to bylo naopak, protože čím déle tam jste, tím více můžete pomoci,“ uvedla nadporučice z Čáslavi Jana Malá.

Několik měsíců byli vojáci s rodinou v kontaktu pouze cestou e-mailu. Samotné setkání s dětmi bylo pro vojáky silným zážitkem. „Pro mě jste nejlepší a nejstatečnější na světě,“ děkovala při setkání Barunka, která by si v budoucnu přála být onkologickou lékařkou nebo vojákyní. „Jsem rád, že jste se všichni vrátili zdraví,“ dodal Jiřík.

Už na začátku mise se nechali příslušníci inspirovat předchozími dvěma rotacemi, které během mise uspořádaly sbírku a rozhodly se ulehčit život někomu, kdo to opravdu potřebuje. O osudu rodiny se vojáci dozvěděli přes Nadační fond dětské onkologie Krtek, který dlouhodobě podporuje Kliniku dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno.

Jádro leteckého poradního týmu tvoří instruktoři, kteří školí irácké piloty a technický personál a pomáhají jim zvládnout obsluhu českých bitevníků L-159. Výcvik iráckých pilotů se podle Martina Jambora, velitele 5. leteckého poradního týmu, postupně posouvá dál. „Není to možné tak rychle, jak jsme zvyklí třeba u nás, protože mají trochu jiný systém,“ řekl. Poznamenal, že nyní mají Iráčané k dispozici asi 12 pilotů a jejich počet se dále rozrůstá.

Reklama

Související témata:

Doporučované