Hlavní obsah

Čeští vojáci zůstávají v Iráku. Mandát v zemi bude chtít Česko prodloužit

Foto: Army.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čeští vojáci v misi Severoatlantické aliance (NATO) v Iráku jsou všichni v pořádku a zůstávají na svých základnách. Stejně jako další spojenci přerušili výcvik místních ozbrojených sil. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Článek

Podle Pejška případné další kroky záleží na vývoji situace a dohodě v Alianci. V Iráku působí téměř 40 českých vojáků, s nimiž je ministerstvo v kontaktu. „Jde o instruktory výcviku z řad vojenských policistů a příslušníků chemického vojska,” dodal Pejšek. Mandát pro vyslání vojáků skončí letos, podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) ho bude chtít vláda prodloužit.

V Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů. Všichni jsou v pořádku a v případě ohrožení budou okamžitě evakuováni, uvedla na Twitteru Policie ČR. „S velitelem našeho kontingentu jsme v pravidelném kontaktu. Přijatá opatření potrvají do úterý, pak bude rozhodnuto o dalším postupu,“ napsal na Twitteru policejní prezident Jan Švejdar.

Cílem mise NATO, na níž se od předloňského října podílí několik stovek vojáků, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu teroristické organizace Islámský stát.

Solejmání, který velel oddílům Kuds a který byl na americkém seznamu teroristů, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá.

Také koalice proti Islámskému státu vedená Spojenými státy po pátečním útoku podle agentury AFP omezila své operace a posílila bezpečnostní opatření na základnách v Iráku.

Reklama

Doporučované