Hlavní obsah

Čeští vyšetřovatelé se snažili zamést stopy. Afghánec zabil českého vojáka, pak zemřel po výslechu od jeho kolegů

Podívejte se na rozhovory s mladíky, jež islamisté připravovali na teroristické útoky.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ mrtvého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který předtím zastřelil českého vojáka, bude mít dohru. Loni v říjnu zemřel po výsleších českých a amerických vojáků. Čeští vojáci se případ snažili zamést pod koberec.

Článek

Na konci října loňského roku spáchal Afghánec Vahidulláh Chán u vojenské základny Šindánd teroristický útok. Zastřelil při něm českého vojáka Tomáše Procházku a další dva vojáky zranil. S novými informacemi v případu přišel týdeník Respekt.

Krátce po útoku se Chán vzdal a byl vzat do vazby NATO, konkrétně do rukou českých vojáků. Ti zahájili výslech, na jehož začátku pořídili dvě fotografie Chána. V tu dobu byl podle nich fyzicky v pořádku. Po výslechu českých vojáků následovala americká jednotka, která už – v rozporu se standardní procedurou – fotografie nepořizovala. Po jejich zásahu Chána lékaři převezli na ošetřovnu a později do americké vojenské nemocnice, kde ještě tentýž den zemřel.

Češi zřejmě zametali stopy

Z probíhajícího vyšetřování teď plyne, že česká generalita při vyšetřování Chánovy smrti iniciovala zametení stop.

Kvůli tomu jsou už obviněni z neoznámení trestného činu čtyři čeští vojáci. Podle informací Respektu patří mezi obviněné velitel Ředitelství speciálních sil, generál Pavel Kolář, jeho podřízený, podplukovník Hyťha, právník elitní 601. skupiny speciálních sil Tomáš Horký a bývalý člen této jednotky Peter Smik.

Všichni byli členy komise, která tři dny po Chánově smrti dorazila událost prověřit na základnu Šindánd. Údajně se pak snažili utajit okolnosti případu před některými nadřízenými, ministrem obrany i před státním zastupitelstvím.

Případ vyšetřuje CID

Vyšetřování události se ujala americká vojenská policie CID. Podle fotek těla mrtvého, které pořídili příbuzní, smrt přišla zřejmě následkem mučení. CID druhý den po Chánově smrti provedla forenzní průzkum místnosti a podle informací Respektu našla krev na zdech, nábytku i stropě místnosti. Vyšetřování se účastní i česká vojenská policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované