Hlavní obsah

Cestou k soudu zapálili znásilněnou ženu. Další případ otřásá Indií

Foto: Profimedia.cz

Indické ženy proti obrovskému počtu znásilněných pravidelně protestují.

Reklama

Indií otřásl další případ brutálního násilí na ženách. Dívka, která obvinila dvojici mužů ze znásilnění, ve čtvrtek zamířila vypovídat k soudu. Po cestě ji přepadli, polili hořlavinou a pokusili se ji upálit. Třiaadvacetiletá dívka leží v nemocnici s popáleninami na 90 procentech těla. Dva z pěti mužů, kteří dívku napadli, byli zároveň obviněnými v případu znásilnění.

Článek

Třiadvacetiletou ženu údajně znásilnila skupina dvou mužů. Mladá žena ale případ nenechala být a podala trestní oznámení. Během cesty k soudnímu řízení ji dvojice obviněných ze znásilnění s dalšími třemi muži zajala, odvlekla do pole, polila hořlavinou a zapálila.

Popálenou dívku našla místní policie, která ji v kritickém stavu převezla do nemocnice. Podle lékařů má popáleniny na 90 procentech těla a čeká ji převoz do nemocnice v Dillí. Jedná se o několikátý pobuřující případ v Indii během posledních měsíců.

Incident se navíc odehrál v oblasti Unnao, kde k podobným událostem došlo již v minulosti.

Jeden z posledních známých případů sexuálního násilí a pokusu o vraždu v oblasti Unnao se týkal devatenáctileté dívky, která obvinila poslance Kuldeepa Sengara z únosu a několikanásobného znásilnění. Během vyšetřování případu ale do auta, ve kterém dívka jela spolu se svým právníkem a příbuznými, narazila dodávka. Mladá žena i právník skončili vážně zranění v nemocnici, příbuzní srážku nepřežili.

Rodina dívky trvala na tom, že nešlo pouze o nehodu. Policie po několika výsleších podezřelých otevřela vyšetřování vraždy naplánované poslancem Sengarem.

Případy se netýkají pouze Indie. V říjnu svět obletěl případ devatenáctileté Bangladéšanky Nusrat Džahan Rafiové, která obvinila ředitele islámské školy ze sexuálního obtěžování. Pětice lidí ji poté vylákala na střechu a vyzvala ji, aby obvinění stáhla. Když odmítla, svázali ji, polili hořlavinou a zapálili, na následky popálenin zemřela.

Podle korespondenta BBC pro jižní Asii Rajiniho Vaidayanthana se situace v otázce sexuálního násilí v Indii za posledních sedm let příliš nezměnila. „Nedávno jsem zaznamenal, že úřady v některých městech vyzývají ženy, aby se domů vracely dříve nebo se v určitých hodinách vyhýbaly ulicím. Důraz je ale kladen na to, co mají změnit ženy, než na to, co indická společnost jako celek může dělat lépe,“ popisuje.

Podle nejnovějších kriminalistických statistik v Indii dojde denně ke stovce znásilnění. Ve městech i vesnicích se ženy, ale také děti a muži potýkají s brutálními útoky. Spoustu případů nikdo nenahlásí. Incident z konce listopadu, kdy došlo ke skupinovému znásilnění a upálení sedmadvacetileté veterinářky, vyvolal po celé zemi protesty.

Znásilňování a sexuální násilí proti ženám se dostalo v indické společnosti do popředí v prosinci 2012, kdy došlo ke skupinovému znásilnění a vraždě mladé ženy v autobusu v Dillí. Podle posledních vládních údajů policie řeší 33 658 případů znásilnění v Indii ročně.

Reklama

Doporučované