Hlavní obsah

Cestování po Evropě se dál komplikuje, metropole obchází strašák mutací

Foto: Profimedia.cz

Hraniční covidová kontrola v belgickém Lichtenbuschi.

Reklama

Strach ze šíření britské a dalších mutací koronaviru nebo beztak špatná pandemická situace nutí evropské vlády k přijímání dalších restrikcí. Cestování po starém kontinentu se tak dál komplikuje. Máme pro vás malý přehled novinek.

Článek

Belgičané prý nestaví zeď, ale v podstatě ano

S výjimkou „nezbytných situací“ se s okamžitou platností zakazují cesty z Belgie a do ní. Až do 1. března jsou pro Belgičany zapovězeny všechny dovolenkové zájezdy. Vláda v Bruselu tak chce zamezit zavlečení dalších koronavirových infekcí do země, se zvláštním zřetelem na tzv. britskou mutaci čínského viru.

Na dodržování zákazu se má v pozemní, železniční, námořní i letecké dopravě přísně dohlížet. „Nestavíme ale kolem naší země zeď,“ dušuje se zároveň ministerský předseda Alexander de Croo. Naráží tak na řadu výjimek z na první pohled drakonického nařízení. Doprava zboží do Belgie a přes tuto zemi by měla zůstat beze změn a rovněž pracovní či studijní cesty zůstávají povolené. Výjimka platí i pro situace, kdy by lidé potřebovali navštívit své manžele nebo životní partnery. Cestovat mohou nadále i lidé směřující na poslední rozloučení s blízkým příbuzným.

Britská cesta – povinné covidové hotely

Ministryně vnitra Priti Patelová nejspíš odpoledne oznámí přechod na model podobný tomu, který u cestujících z ciziny praktikují Austrálie nebo Nový Zéland. V tuto chvíli není jasné, zda by se jednalo o veškeré osoby přijíždějící z ciziny, nebo jen pasažéry z destinací, které jsou na seznamu nejrizikovějších koronavirových oblastí.

Jasné je, že by se dotyční odebrali ihned po příjezdu do jednoho ze sítě monitorovaných „covidových hotelů“. Za pobyt v takovém zařízení by si platili a během svého pobytu by byli pravidelně testováni na koronavirus.

Stínový ministr zdravotnictví za Labour Party Jonathan Ashworth vládu v BBC Breakfast zkritizoval za to, že mnohem přísnější režim na hranicích nezavedla už dříve. „Priti Patelová a Boris Johnson nám (v souvislosti s brexitem) neustále říkají, že chtějí uchopit kontrolu hranic do vlastních rukou, a když to opravdu mají udělat, aby nás ochránili, tak selžou,“ nebral si servítky Ashworth.

Spojené království se přehouplo přes smutnou hranici 100 000 obětí s covidem-19. Ministerský předseda Johnson v této souvislosti nabídl nejhlubší soustrast všem, kteří ztratili někoho ze svých blízkých.

Sáhne Berlín ke stopce pro leteckou dopravu?

Spolková vláda od začátku týdne koketuje s myšlenkou zredukovat prakticky na nulu leteckou dopravu. Jako první přišel s touto informací deník Bild a berlínská vláda spekulace nepopřela. Pro další omezení cestování se vyslovila poslanecká frakce SPD. Jejímu členovi Carstenu Schneiderovi připadá zvláštní, že se občané Spolkové republiky nemají vzdalovat více než 15 kilometrů od svého domova, ale současně létají na zimní dovolenou na Maledivy.

V Německu zatím pro cestující z ciziny platí 10denní karanténa, stejně jako povinné testování při vstupu do země. Pro osoby přijíždějící z vysoce rizikových států (včetně ČR), což jsou ty, kde panuje špatná pandemická situace nebo kde se ve zvýšené míře vyskytla vysoce nakažlivá mutace viru, platí ještě přísnější pravidla. Musejí disponovat čerstvým negativním testem ještě před vstupem na německou půdu, tzn. například ještě před vstupem na palubu letadla.

Každá ze 16 spolkových zemí navíc může uplatňovat vlastní dodatečná pravidla. Toho využívá např. Bavorsko, které u českých pendlerů dojíždějících za prací vyžaduje test na koronavirus třikrát týdně, zatímco v Sasku trvají pouze na dvou testech.

Liberální Švédsko ve Skandinávii dál vyčnívá

Všechny cestující bez výjimky čeká na finské hranici test na koronavirus. Finská vláda od 27. ledna zpřísnila režim vůči občanům členských států schengenského prostoru. Ti mají nově zakázaný vstup do země tisíců jezer s výjimkou těch, kteří mají pro svou cestu vážný pracovní důvod nebo kteří např. pracují ve finském zdravotnictví.

Švédský přístup je o poznání liberálnější. Cestující bez příznaků nemoci covid-19 z členských států EU a občané zemí mimo EU, pro které neplatí zákaz cestování na území unie, nemusejí být na hranicích testováni ani nemusejí do karantény. Švédsko ale vyhlásilo zákaz vstupu do země osobám cestujícím ze Spojeného království, Dánska a Norska. Výjimku mají švédští státní příslušníci a lidé, kteří ve Švédsku žijí nebo pracují.

Už zmiňované Dánsko se aktuálně potýká s velmi špatnou pandemickou situací. Vláda v Kodani tak odrazuje cizince od neurgentních cest do země, kam budou beztak vpuštěni pouze jedinci, kteří mají k cestě pádný důvod a mají negativní test na koronavirus, který není starší 24 hodin. V Dánsku platí minimálně do 7. února lockdown, kvůli němuž zůstávají uzavřené například restaurace, hospody i kavárny.

Od 18. ledna začalo Norsko na svých hranicích povinně testovat všechny osoby mířící do země. Každý se ale následně musí odebrat do 10denní karantény. Ta může být zkrácena na týden, pokud se dotyčná osoba prokáže dvěma negativní testy na koronavirus provedenými po příjezdu do Norska.

Reklama

Doporučované