Hlavní obsah

Cestování v době pandemie: Svět se pomalu a nejistě otevírá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pandemie covidu-19 v některých částech světa polevuje. Znovu tak ožívají turistická místa a atrakce, v přípravě jsou kulturní akce a někteří lidé mohou více než po roce opustit hranice svého státu.

Článek

New York otevírá atrakce

New York pokračuje v probouzení se k životu. Včera obnovil svůj provoz legendární hotel Plaza, známý z nespočtu filmů a seriálů (včetně Sám doma). Jeho vlastníkem byl jednu dobu i bývalý americký prezident Donald Trump. O víkendu také opět začnou okružní plavby kolem sochy Svobody na řece Hudson. Návštěvníkům se dnes otevřela i washingtonská zoo a tamní muzea. Rozvolnil i americký stát New Jersey, do kterého je opět možné vycestovat bez nutnosti povinné karantény.

Karibský klenot opět uvítá turisty

Příští týden se turistům zpřístupní karibský ostrov Anguilla, který je známý svými luxusními resorty a panenskými plážemi. Návštěvníci, byť očkovaní, budou muset přesto projít povinnou týdenní karanténou. Ostrov se otevře po měsíční uzávěře, ke které se země kvůli šíření covidu-19 na konci dubna uchýlila.

Za Disney do Paříže od poloviny června

V Paříži se v polovině června znovu otevře veřejnosti zábavní Disney Park. Informaci park zveřejnil tento týden. Již v provozu jsou od dubna a pod určitými restrikcemi Disney Parky na americké Floridě a Kalifornii. V červnu společnost Disney otevře v New Yorku svůj první hotel s marvelovskou tematikou.

Dobrá zpráva pro fanoušky hudby

Přestože pořadatelé legendárního multižánrového festivalu v britském Glastonbury již potvrdili, že se festival letos konat nebude, hudební fanoušci nemusí smutnit. Zlepšit náladu by jim měl jednodenní festival Equinox, který od pořadatelů Glastonbury získal licenci. Podle předběžných plánů by se festivalu bez možnosti přespání mělo zúčastnit až 50 tisíc lidí.

Po více než roce mohou volně vycestovat

Cestovat do zahraničí mohou po 14 měsících obyvatelé Saudské Arábie. V zemi platil kvůli pandemické situaci a obavám ze zavlečení nebezpečnějších mutací zákaz vycestování až do tohoto pondělí. Vydat se do zahraničí mohou všichni obyvatelé aspoň s jednou dávkou očkování nebo s potvrzením o nedávno prodělaném covidu-19.

Nový Zéland vytvořil novou cestovní bublinu, Hongkong ji odložil

Od pondělí mohou lidé znovu cestovat mezi Novým Zélandem a Cookovými ostrovy. Ty se tak staly třetí destinací po Austrálii a tichomořském ostrově Niue, kam byly letecké spoje obnoveny. Zéland se téměř kompletní uzávěrou snaží minimalizovat počty případů covidu-19 v zemi.

Vzájemné trasy měly v plánu obnovit i města Hongkong a Singapur. To se ale kvůli zhoršené covid-19 situaci v Singapuru odkládá. Do konce víkendu také v Hongkongu probíhá prestižní světová expozice umění ArtBasel. Ta se stala v metropoli první událostí od propuknutí pandemie, které se mohli zúčastnit zájemci naživo.

Okružní plavba bez cíle v britských vodách

Ve čtvrtek vyplula z britských ostrovů první okružní výletní loď na čtyřdenní plavbu po tamních vodách. Pobytu na výletní lodi od společnosti MSC se mohou zúčastnit pouze Britové, nicméně i bez vakcinace. Společnost MSC není první, která pro letošní sezónu nabízí okružní plavby bez cíle, které mají být alternativou pro dovolenou v pandemické době. K podobnému kroku se uchýlila i společnost Virgin Voyages podnikatele Richarda Bransona.

I v Evropě se dále rozvolňuje

Uvolňovat restrikce začalo tento týden Rakousko. To otevřelo za určitých podmínek hotely, restaurace, divadla i sportoviště. Povolené jsou i pro omezený počet lidí venkovní i vnitřní akce. Rozvolňuje i Irsko, které otevřelo obchody. V německém Berlíně se dnes otevřely terasy a venkovní posezení restaurací a kaváren. Stalo se tak po sedmi měsících nucené karanténní uzávěry.

Reklama

Doporučované