Hlavní obsah

Cestovatelé objeli vlakem celou republiku. Stihnout se to dá jen jedním směrem

Cestovatele objeli Českou republiky vlakem. A stačil jim k tomu jeden víkend.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Českým cestovatelům Vildovi Bendlovi a Slávkovi Turkovi stačil jediný víkend, aby objeli Českou republiku vlakem. Start a zároveň i cíl byl v Roztokách u Prahy.

Článek

„Oba jsme to brali jako výzvu, a jelikož oba bydlíme v Roztokách u Prahy, tak start i cíl byl jasný. Napadlo to Slávka a celé to zorganizoval, já jsem se potom už vezl,“ směje se cestovatel Vilda Bendl.

Při plánování vzniklo zajímavé dilema, jakým směrem se vydat na cestu. Zda mířit na sever a poté po směru hodinových ručiček, nebo proti směru. „Zvolili jsme směr proti směru hodinových ručiček, protože jsme přišli na to, že druhým směrem se to za víkend stihnout nedá,“ vysvětluje Slávek Turek.

Na své cestě se snažili vyhnout hlavním tahům a využít převážně lokální železnice. Dalším úkolem bylo přiblížit se co nejblíže k hranicím. Hlavních koridorů se přesto museli v některých místech dotknout. Celkově strávili na cestě 37 a půl hodiny.

První den zvládli cestovatelé dojet přes Ústí nad Labem, Cheb, České Budějovice, Jihlavu, Brno, Břeclav až do Ostravy. Tam dorazili o půlnoci. Druhý den jeli z Ostravy přes Opavu do Olomouce. Z Olomouce do Pardubic, přes Hradec Králové do Liberce, Děčína a pak do výchozího bodu Roztoky u Prahy.

Jak cesta probíhala, se dozvíte v rozhovoru v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované