Hlavní obsah

Cestovatelská legenda Miroslav Zikmund slaví sto let. Na jeho počest otevřeli v Brně výstavu

Výročí.Video: Eliška Hypšmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přes sto zemí a osmnáct cestopisů, popisujících zážitky z cest. Cestovatel Miroslav Zikmund je dnes už legendou českého cestování. 14. února oslavil sto let.

Článek

Sté narozeniny Miroslava Zikmunda si v Brně mohou návštěvníci připomenout výstavou Tajemná Indonésie – Tamtamy času. Prezentuje fotografie a exponáty legendárního cestovatelského dua Zikmunda a Hanzelky.

Cestovatelé se potkali na studiích. Poprvé se spolu vydali po Africe a Latinské Americe. Na cestách propagovali československé firmy a také automobilku Tatra, v jejímž modelu Tatra 87 jezdili.

Hanzelka a Zikmund prodali celkem šest a půl milionu výtisků knih. Na cestách natočili stovky dokumentů a nafotili tisíce fotek. Právě ty prezentuje výstava Rudolfa Švaříčka v Brně. „Seznámili jsme se v roce 1994. Vyráželi jsme na expedici na osm měsíců s Tatrovkou do Afriky. Pak vznikla silná vazba, která vyústila v knihu společně s doktorem Stinglem,“ popisuje první setkání se Zikmundem Švaříček, autor výstavy.

Po nástupu normalizace slavné duo Zikmund a Hanzelka své zážitky publikovat nesmělo. Poslední kniha, kterou spolu napsali, se jmenuje Past na rovníku. „Je to ojedinělý cestopis H+Z. Nebyl nikdy publikován. Z archivního prachu se vynořil zázračně. Definitivně uzavírá slavný cestovatelský příběh, je příjemnou tečkou za legendární érou,“ uvedl Švaříček. Na vydání knihy pracovali cestovatelé celkem tři roky.

Výstava Tajemná Indonésie odkrývá taje Nové Guiney i celé Indonésie. „Výstava vlastně vznikla v Národním muzeu v Praze. Postupně se rozrůstala. Dodnes ji navštívilo asi tři čtvrtě milionů lidí, což je rekord. Je to unikát,“ dodal Švaříček. Výstavu si lidé mohou prohlédnout v Paláci šlechtičen v Brně do konce května.

Reklama

Doporučované