Hlavní obsah

Cestovatelský semafor bude od pondělí jednotný pro celou EU

Cestovatelé z Česka i do země příchozí cizinci by se od pondělí měli řídit novým mezinárodním „semaforem“. Ministerstvo zahraničí sjednotilo kritéria s ostatními zeměmi Evropské unie.

Článek

Nový semafor představený na tiskové konferenci Ministerstva zahraničí je sjednocenou verzí kritérií pro hodnocení míry rizika nákazy koronavirem. Tato kritéria jsou jednotná pro celou Evropskou unii.

Na mapě jsou nyní země pouze v barvách červené a oranžové. S výjimkou Vatikánu, který jako jediný zůstal zelený. „Pro oranžové státy platí, že cestování je volné. S testy ale musí do České republiky cestovat dlouhodobí pracovníci – nejedná se o pendlery, ale o sezonní zaměstnance,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Pro státy v červené kategorii platí povinnost nechat se otestovat při vstupu do České republiky i do ostatních států. Pro cizince jsou testy povinné i v případě turistické cesty. Nadále zůstává i povinnost vyplnit formulář pro hygienu.

Mezi zelené země by se měly dostat ty, které během doby posledních dvou týdnů odhalí méně než 25 nových případů na sto tisíc obyvatel.

Podle ministra tento systém umožní krátkodobé cesty do zahraničí bez nutnosti testu.

Semafor bude aktualizován jednou týdně v pátek podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Začít platit by měl v pondělí 9. listopadu.

Reklama

Doporučované