Hlavní obsah

Cestovky a hoteliéři rozcupovali vládní balíčky. „Agonie se prodlužuje“

Foto: Czech Inn Hotels

Cestovní ruch zůstává v nejistotě. Termín otevření nelze ani odhadnout, kritizují hoteliéři vládu. Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Česká unie cestovního ruchu se ostře ohradila proti plánu vlády na rozvolnění. Vymezuje se zejména proti tomu, že nezná termín otevření hotelů. Podle Ministerstva pro místní rozvoj by k tomu mohlo dojít nejdříve v půlce května.

Článek

„Podnikatelé stále zůstávají v nejistotě a agonie se prodlužuje,“ uvedla Česká unie cestovního ruchu v pátečním prohlášení, které podepsal její prezident a hoteliér Viliam Sivek.

„Vládou představený návrh jenom prodlouží nejistotu jak na straně poskytovatelů služeb cestovního ruchu, tak i na straně klientů a podkopává poslední články naděje přežití v cestovním ruchu,“ varují podnikatelé ze sektoru cestovního ruchu.

Vládu kritizují nejen za to, že s nimi systém šesti balíčků nekonzultovala, ale vyčítají jí také, že „nereflektuje to, aby umožnila očkovaným a čerstvě postcovidovým klientům neomezený přístup ke službám, jak mnohokrát avizovala,“ uvedl Viliam Sivek.

Rezortní ministerstvo, v tomto případě Ministerstvo pro místní rozvoj, v odpovědi na dotaz Seznam Zpráv zdůraznilo, že nejdůležitějším kritériem budou epidemiologická čísla. „Chápeme, že podnikatelé v cestovním ruchu by ocenili vyšší míru jistoty ohledně časového plánu rozvolňování, včetně konkrétního data, nicméně vývoj epidemie závisí na mnoha okolnostech a nelze ho předpovědět přesně,“ vysvětluje Vilém Frček z Ministerstva pro místní rozvoj. Úřad odhaduje, že by se hotely a penziony mohly otevřít ve druhé polovině května.

„Po roce pandemie je současný ‚balíčkový‘ návrh posledním hřebíčkem do rakve cestovního ruchu. Chybí jasná modelová situace, jak se bude vše při aktuálním trendu vyvíjet. Dostali jsme jízdní řád, který však ukazuje pouze to, jak se incidence vyvinula,“ shrnula za organizaci Pomáháme hoteliérům Radka Telyčková.

„Pro jakékoliv plánování je ale třeba mít k dispozici model teoretického vývoje. Takto není absolutně jasné, co se bude nebo nebude dít následující týden, natož například za měsíc,“ zkritizovala nástupce Vojtěchova semaforu a Blatného PSA.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) kritiku odmítá. „Vše jsme detailně řešili s klíčovými aktéry včetně Svazu obchodu a cestovního ruchu. Nejenže souhlasili, ale plán ocenili. Cestovní ruch přece není o uvolnění à la maloobchod, váže se na cestování v Evropě a v regionech,“ uvedl.

Očkování cestovního ruchu

Cestovní kancelář Čedok reagovala na nejistotu kolem rozvolňování oblasti cestovního ruchu inspirací v zahraničí.

„S ohledem na bezpečnost turistů již několik zemí zahájilo očkování všech osob zaměstnaných v cestovním ruchu. Takže turisté, kteří zavítají například do Chorvatska, Bulharska, Albánie nebo do Turecka, budou mít jistotu, že veškerý personál hotelu, řidiči i průvodci budou již očkováni,“ okomentovala mluvčí CK Čedok Eva Němečková s tím, že by měli jistotu jak klienti, tak i zaměstnanci.

I přes to, že vyjádření České unie cestovního ruchu více směřuje k problematice domácího cestovního ruchu. Nejistota se pojí i se zahraniční turistikou.

„V oblasti výjezdové turistiky se jedná zejména o omezení spojená s uzavřením poboček cestovních kanceláří. Ty nemohou nabízet své služby klientům, kteří preferují pořízení zájezdu osobní formou. Tito klienti vyžadují osobní konzultaci s prodejcem a ta jim již delší dobu není umožněna. Z uvedených důvodů bychom jasnější a předem stanovená pravidla pro uvolňování opatření uvítali,“ okomentoval Ondřej Rušikvas, provozní ředitel CK Blue Style pro SZ Byznys.

Ministr Havlíček zároveň dodal, že s postupným uvolňováním podmínek pro ubytování se počítá na přelomu května a června, přednost by podle něj měly dostat památky. „Vše směřujeme na prázdniny, aby byly minimální restrikce,“ dodal s tím, že rozhodovat bude epidemiologická situace.

„Cílem je, aby mohla v co nejnormálnějším režimu proběhnout letní turistická sezóna, která může přispět k oživení alespoň domácího cestovního ruchu,“ potvrzuje také Vilém Frček z Ministerstva pro místní rozvoj.

Podle nového vládního systému „návratu do normálního života“ by se vůbec nejdříve návštěvníci mohli dostat do galerií, muzeí a památek bez skupinových prohlídek, a to už od pondělí 3. května.

To však jen v krajích s příznivými počty nově nakažených, konkrétně pod 100 případů na 100 tisíc lidí. Za dodržení stejných podmínek se otevře také lázeňská zdravotní péče.

V tzv. čtvrté vlně rozvolňování pak vláda počítá s provozem hradů a zámků za přísných hygienických opatření. Penziony a hotely by mohly fungovat na čtvrtinu své kapacity a podmínkou bude negativní test na covid-19. Stejně tak by se mohla začít konat divadelní představení a koncerty venku. Podmínkou je však méně než 75 nakažených na 100 tisíc lidí.

„Otevření hotelu či ubytovacího zařízení s omezenou kapacitou ubytování na 25 procent? To je obsazenost, při které se po více než roce strádání absolutně nedá podnikat. A to se ani nechci ptát, jak se toto bude kontrolovat,“ konstatuje Radka Telyčková z Pomáháme hoteliérům.

Reklama

Doporučované