Hlavní obsah

Cestovky bojují o pojištění. Pojišťovny zvedly sazby na čtyřnásobek

Rozhovor s předsedou představenstva DER Touristik Eastern Europe, pod kterou v Česku spadají cestovní kanceláře Fischer, Exim, Nev-Dama a eTravel, Jiřím JelínkemVideo: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tlak na cestovní kanceláře roste. Pojištění proti úpadku, bez kterého nelze provozovat činnost, je totiž stále obtížnější obnovit. Bez smlouvy na rok 2021 jich může být na trhu už několik. Smluvní limit navíc plošně podražil.

Článek

Konec roku znamenal pro stovky cestovních kanceláří na českém trhu jediné – boj o prodloužení pojištění proti úpadku, bez kterého nelze prodávat zájezdy.

Varianta, která cestovky v takovém případě chrání před absolutním uzavřením činnosti, je pak jediná. Firma se ze dne na den musí proměnit v cestovní agenturu, což jí umožní za drobné provize přeprodávat zájezdy jiných cestovních kanceláří s platnou pojistkou. Zákon o pojištění pak nebrání ani prodeji drobných služeb jako například letenek nebo zamluvení hotelu.

Jednou z prvních cestovek, která musela odložit svou činnost jako kancelář a začít prodávat zájezdy jiných, byla česká Firo-tour. „V tuto chvíli na letošní rok nemáme uzavřenou s pojišťovnou smlouvu a jednání stále probíhají. Proto jsme od 1. ledna přerušili činnost jako cestovní kancelář a pokračujeme jako cestovní agentura do té doby, než bude smlouva o pojištění proti úpadku prodloužena,“ komentuje změny Lucie Frnochová, tisková mluvčí Firo-tour.

Podle odhadu Jiřího Jelínka, předsedy představenstva DER Touristik Eastern Europe, pod kterou v Česku spadají cestovní kanceláře Fischer, Exim, Nev-Dama a eTravel, se však v současné době ocitlo ve stejné situaci přibližně deset dalších firem. Informoval o tom v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle slov místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se však v posledních dnech řeší více než zánik samotného pojištění proti krachu cestovek. Společnosti, kterým se podařilo svou smlouvu obnovit, totiž v zájmu zachování své činnosti musely přistoupit na výrazně vyšší částky pojistného, aby pojistku pro další rok uzavřely.

„Jsou cestovní kanceláře, které mají potíže s obnovením, a jsou kanceláře, kterým se podařilo smlouvy obnovit, ale za výrazně vyšší cenu, než na kterou byly zvyklé v minulých letech. Některé se s tím vypořádají. Budou tu ale i tací, kteří kvůli pojištění proti úpadku na trhu skončí,“ říká pro Seznam Zprávy Papež.

Podle Jelínka vyskočila smluvní cena až na čtyřnásobek.

Ministerstvo cenu neřeší

Otázka výše smluvní pojistné částky se pak odvíjí pouze od dohody mezi samotnou cestovkou a její pojišťovnou. To potvrdil za Ministerstvo pro místní rozvoj jeho mluvčí Vilém Frček.

„Cestovní kanceláře, kterým pojistné období končilo na přelomu roku, nyní v hojné míře zasílají doklady o svém zajištění pro případ úpadku a MMR tyto doklady zpracovává a vyhodnocuje,“ sdělil.

Součástí tohoto vyhodnocování je podle něj právě zkoumání výše pojistného limitu, který musí odpovídat zákonem stanoveným parametrům. „Výše pojistného se odvíjí od dohody mezi cestovní kanceláří a zajišťující pojišťovnou,“ dodal Frček.

Pojišťovny v rámci obnovování pojišťovacích smluv pak jednají s každou cestovní kanceláří jednotlivě a vyhodnocují možnosti každé z nich zvlášť.

„Podmínky vždy stanovujeme individuálně na základě vyhodnocení rizika na straně UNIQA a požadavků zajistitelů. Vždy jde o individuální posuzování a individuální nabídku konkrétní CK,“ potvrdila Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

I přes individuální přístup jsou však stanovené limity k zaplacení téměř nemožné. „Pojišťovny výrazně zdražily. Pokud byla v roce 2019 pojištěná společnost s určitou výší obratu za adekvátní částku, nyní je situace jiná. Kvůli dopadům pandemie klesl obrat, pojišťovna však navzdory tomu pojištění zdražuje. V lepším případě nechává stejné podmínky jako v roce předchozím. I to je v takové situaci ale pro cestovní kancelář navýšení ceny,“ potvrdila tisková mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Ať pomůže stát

V rámci jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Asociací cestovních kanceláří se začíná diskutovat o tom, že by se stát spolupodílel na pojistném. Návrh je však podle informací Frčka v rané fázi.

O změně zákona či státní podpoře v souvislosti se zajištěním cestovních kanceláří tak budou jednat ministerstva průmyslu, místního rozvoje, Česká národní banka a profesní spolky cestovních kanceláří a pojišťoven.

Některým cestovkám se v koronavirovém roce vymstila „pojišťovací turistika“ a snaha stlačit pojistné co nejníž.

„Získání pojištění je především o vztahu mezi samotnou cestovní kanceláří a pojišťovnou. V současnosti jsou na tom hůře společnosti, které každý rok měnily pojišťovnu, aby ušetřily pár set korun,“ potvrdil Papež pro Seznam Zprávy.

Podle informací asociace se v porovnání se začátkem roku 2019 scvrkl trh o více než sto cestovek. Další vývoj se prozatím předvídat nedá. Růst přerušených nebo ukončených životností však Papež nevyloučil.

K 1. lednu evidovalo MMR dalších 15 přerušených nebo zrušených živností.

„Přerušení nebo zrušení provozování živnosti podnikatel oznamuje na živnostenském úřadě. Ten má následně pět dnů na to, aby oznámení zpracoval a skutečnosti zapsal do živnostenského rejstříku. Teprve po zápisu do živnostenského rejstříku je následně ze strany živnostenského úřadu, který zápis provedl, informováno také MMR,“ poznamenal Frček.

Reklama

Doporučované