Hlavní obsah

Cestovky povezou první klienty na dovolenou mimo Evropu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Polovina hlavní letní sezony je za námi. Seznam Zprávy zjišťovaly u cestovních kanceláří, jaká byla a kam se Češi v prvních týdnech prázdnin vypravovali nejčastěji.

Článek

Navzdory katastrofickým scénářům, jež hrozily ještě před několika týdny, se Češi začátkem července rozjeli po Evropě. Některé oblíbené destinace jsou sice stále ještě nepřístupné, do jiných zemí naopak vyrážejí tisíce turistů.

„Pokles oproti minulému roku je samozřejmě veliký, hlavně kvůli tomu, že nemůžeme prodávat všechny naše destinace. Řecko, Bulharsko, Chorvatsko a Kanárské ostrovy se ale prodávají vzhledem k momentálnímu stavu moc pěkně. Na plné čáře opět vede Řecko, vybírá si ho 35 procent našich klientů,“ řekla Seznam Zprávám tisková mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Češi na dovolenou chtějí

Pro všechny cestovní kanceláře v Česku bude velkou vzpruhou už brzy přístupné Tunisko. Létat se bude na Djerbu i do Monastiru a první let se uskuteční 15. srpna. „Momentálně je o Tunisko velký zájem, evidentně se tam přesunou i klienti, kteří by za normálních okolností dali přednost Turecku nebo Egyptu. Během prvního týdne prodejů jsme prodali zájezdy pro téměř 250 cestujících. Češi volí nejčastěji osmidenní zájezd s all inclusive, do 4hvězdičkového hotelu, na Djerbu,“ upřesňuje Řezníčková.

„Informace o zahájení prodeje se mezi lidmi šíří. Tunisko je zatím jediný stát mimo Evropu, kam se s námi klienti mohou podívat. Češi mají rádi velké resorty a kvalitní hotely s all inclusive, už proto bude letos Tunisko v top prodejích. Loni si ho vybralo téměř 10 procent našich klientů, letos očekáváme, že to bude více,“ dodala.

Potvrdil se předpoklad, že Češi na dovolenou chtějí a zdaleka ne všichni zůstanou letos v létě v Česku, říká tiskový mluvčí CK Fisher Jan Bezděk. Obsazenost jejich už předem nasmlouvaných letů podle něj v červenci přesáhla 95 procent.

„Klienti zareagovali okamžitě poté, co vláda schválila takzvaný semafor povolených zemí. Největší zájem je o letoviska na velkých řeckých ostrovech, jako je Kréta, Rhodos, Kos nebo Zakynthos, dále o Bulharsko, Mallorku a nově také Tunisko,“ potvrdil Bezděk nejoblíbenější letní destinace pro letošní rok.

Stejnou vytíženost letů hlásí také obchodní ředitel Exim Tours Petr Kostka.

Přes alespoň částečné zlepšení je ale situace cestovních kanceláří i agentur nadále problematická. „Momentálně nám velice chybí Egypt a Turecko, které jsou každým rokem v top 3 našich nejoblíbenějších destinací. Doufáme, že se minimálně dočkáme toho, aby si naši klienti jako každý rok užili v Egyptě zimu,“ vysvětluje Andrea Řezníčková z Invie.

Faktory, proč Češi navzdory pandemii vyjeli na zahraniční dovolenou

Zvyk letní dovolené u moře

Příznivé ceny

Příznivé podmínky, nepřeplněné hotely a pláže

Špatné červencové počasí v Česku

Téměř naplněné tuzemské ubytovací kapacity

Zdroj: Exim Tours

Koronavirus si jako suvenýr přiveze jen málokdo

Češi se tedy stejně jako v minulosti – například po teroristických útocích v Egyptě – k dovolené u moře velmi rychle vracejí. „Pokud jde o důvody pro zahraniční dovolenou, od klientů nejčastěji zaznívá, že tuzemské kapacity jsou přeplněné. Řada destinací je na tom navíc z hlediska nákazy covid-19 lépe než Česká republika,“ řekl Seznam Zprávám Jan Bezděk z Fischeru.

Od začátku července se pravděpodobně v zahraničí infikovalo zhruba 140 lidí. Nejvíc nákaz souvisí s Chorvatskem, které patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Za stejnou dobu bylo v tuzemsku diagnostikováno téměř 5000 nových případů.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je podíl nákaz, které si Češi přivezli ze zahraničí, ve srovnání s celkovými počty pozitivně testovaných naprosto zanedbatelný. Deset a více lidí se zřejmě od začátku července do prvního týdne v srpnu nakazilo už jen na Slovensku (10), v Srbsku (10) a Rakousku (23). Ministerstvo zdravotnictví ale upozorňuje, že vzhledem k dvoutýdenní inkubační době nemusí být místo nákazy vždy jisté.

Cestování v Česku v číslech

V Česku se podle Českého statistického úřadu, který shromáždil data za druhé čtvrtletí letošního roku, cestovní ruch výrazně propadl. Počet lidí, kteří v letošním druhém čtvrtletí využili služeb tuzemských ubytovacích zařízení, klesl meziročně o 82,9 procenta na 988 000. Hosté také strávili v českých hotelech či penzionech méně nocí. Jejich počet se proti stejnému období v roce 2019 snížil o 81,7 procenta na 2,6 milionu.

Výrazný propad statistici zaznamenali hlavně u turistů ze zahraničí. Počty ubytovaných cizinců i nocí, které v českých hotelech strávili, se ve druhém čtvrtletí snížily meziročně zhruba o 96 procent. Počty hostů z Česka i nocí strávených domácími hosty v ubytovacích zařízeních sice také klesly, ale jen asi o dvě třetiny.

Státní agentura CzechTourism nicméně očekává, že počty turistů ze zahraničí budou v hlavní letní sezoně růst a množství domácích turistů je nyní místy dokonce rekordní.

Reklama

Doporučované