Hlavní obsah

Cestovní kancelář vozí turisty k prototypům Trumpovy zdi na hranicích s USA

Jak by měla vypadat zeď mezi USA a Mexikem?Video: Reuters

 

Reklama

K hraniční zdi na zájezd vyrazilo již přes deset tisíc lidí, většina z nich byla americké národnosti.

Článek

Cestovní kancelář v Tijuaně se s napjatou situací mezi Spojenými státy a Mexikem vypořádala po svém. Turistům začala nabízet cesty do nedaleké pouště na hranicích USA a Mexika, kde Američané postavili prototypy plánované hraniční zdi. Podél hranic jich vztyčili osm.

Zatímco Mexičané jsou z výstavby prototypů velmi rozladění, Američany zeď fascinuje. Z americké strany hranice se ale části zdi z volně přístupných míst podívat nemohou. Kancelář Turista Libre Mexico si z jejich zájmu udělala byznys – podle jejího majitele Dereka Chinna se ke zdi na zájezd vydalo přes deset tisíc lidí.

„Každý návštěvník na zeď reaguje jinak. Většina turistů je americké národnosti a nejčastějšími emocemi jsou stud, znechucení, vztek. Některé pohled na prototypy dožene i k slzám,” uvedl Chinn. „Z mého pohledu jde ale jen o obrovské mrhání penězi. Sice se říká, že dobré sousedy dělá dobrý plot, ale tohle je přes čáru.”

Vybudování zdi po celé délce americko-mexické hranice slibuje americký prezident Donald Trump již od předvolební kampaně v roce 2016. Mnozí ale doufají, že prototypy, které USA vystavěla na hranicích, budou připomínat kritický bod vztahů Mexika se Spojenými státy a že k dokončení zdi nikdy nedojde.

Reklama

Doporučované