Hlavní obsah

Přehledně: Pozor na limity a covid! Jak na cestovní pojištění v době pandemie

Foto: Seznam Zprávy

Jak na cestovní pojištění v době koronaviru.

Reklama

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Kartička pojištěnce vám v případě úrazu stačit nebude – nezapomeňte na cestovní pojištění. SZ Byznys přináší velký přehled, na co si dát při cestách pozor a jak vybrat nejlepší pojištění.

Článek

Co v článku najdete?

  • Co to je cestovní pojištění
  • Co ovlivňuje cenu cestovního pojištění - místo, doba pobytu v zahraničí, věk a další
  • Druhy připojištění - odpovědnosti, storna a další
  • Koronavirus - co a kdy pojišťovny proplácí
  • Srovnávače - nejvýhodnější cestovní pojištění online
  • Na co si dát pozor - rady pojišťoven

Co je cestovní pojištění a kdy ho potřebuji?

Cestovní pojištění už patří k základnímu vybavení na dovolenou. Může vyjít i na pár desítek korun, díky kterým pak v případě zdravotních problémů ušetříte velké částky.

Kromě toho, že vám pojištění kryje léčebné výlohy v zahraničí, máte k dispozici také asistenční službu. Pojišťovny (nebo jiní poskytovatelé cestovní pojištění – například banky) vám na ní poradí, kde najít lékařskou pomoc, jak postupovat v případě nečekaných situací a pomohou také s dalšími turistickými informacemi.

Můžete si sjednat také připojištění – ať už zavazadel, odpovědnosti nebo například rizikových sportů.

Co ovlivňuje cenu cestovního pojištění?

Cestovní pojištění nepořídíte za jednotnou cenu, záleží na několika faktorech. Základním měřítkem je, kolik dní za hranicemi strávíte. Logicky platí, že čím víc času v zahraničí budete, tím více zaplatíte. Na čem dalším záleží?

Místo

Zvlášť v letošním roce jde o velmi důležitou položku při vyřizování cestovního pojištění. Opatření v souvislosti s pandemií koronaviru, která si jednotlivé země samy stanovují, hýbou cenami pojištění velmi často. O vlivu koronaviru na pojištění podrobně později.

Za pojištění obecně zaplatíte více peněz také v zemích, které jsou známé vysokou kriminalitou nebo špatnou bezpečnostní situací.

Pojišťovny pak také rozlišují, jestli cestujete po Evropě (počítá se sem také Egypt, Maroko nebo Tunisko), nebo po celém světě (případně nabízejí tarif Celý svět bez USA a Kanady).

Věk a typ cesty

Pokud nejste v produktivním věku, je pravděpodobné, že si za cestovním pojištění připlatíte. Zvlášť lidé starší 69 let se výraznějšímu příplatku nevyhnou.

Zásadní je také uvést, jaký typ cesty plánujete. Většina pojišťoven nabízí dvě varianty – buď turistická, nebo pracovní. Na pracovní cestě také záleží na tom, jestli vykonáváte administrativní, nebo manuální práci (u té si pravděpodobně připlatíte). Některé pojišťovny ještě nabízejí variantu pro studijní cesty.

Výše pojistných limitů

Název zní poměrně krkolomně, ale je to velmi jednoduché. Jde o částku, kterou pojištění pokryje. Čím vyšší je, tím více zaplatíte, ale zároveň tím více můžete při úrazu získat.

Ceny jednotlivých lékařských úkonů se v zahraničí velmi liší, menší limit by vám tedy případně nemusel stačit. „Doporučujeme samozřejmě limity co nejvyšší, nikdy nevíte, co se stane. I když se může zdát, že limit pojištění léčebných výloh 5 000 000 stačí, nemusí to tak být vždy,“ upozorňuje mluvčí AXA Assistance Pavel Bodiš.

Pokud klient cestuje do exotické destinace, pak jednoznačně doporučujeme vyšší variantu pojistného plnění ve výši 100 000 000 Kč.
Klára Bílá, mluvčí Pojišťovny VZP

U doporučovaných limitů přihlížíme k cílové destinaci, v letní sezóně, kdy se cestuje především po Evropě, doporučujeme našim klientům sjednání pojistného limitu na léčebné výlohy alespoň 10 000 000 Kč. Pokud klient cestuje do exotické destinace, pak jednoznačně doporučujeme vyšší variantu pojistného plnění ve výši 100 000 000 Kč," říká Klára Bílá z Pojišťovny VZP.

Druhy připojištění

Ke standardnímu pojištění, které pokrývá léčebné výlohy, si můžete sjednat také různá „vylepšení“. Obecně se jim říká připojištění a určují rozsah krytých škod. Pokud například víte, že budete provozovat rizikové sporty, můžete se na ně nechat připojistit a pojišťovna následně proplatí výlohy při případné nehodě. Pokud si toto připojištění nezaplatíte a zraníte se při sportu, který pojišťovna hodnotí jako rizikový, vyjde vás to hodně draho.

Nejběžnější připojištění

  • Úrazové pojištění - v případě, že si z cest přivezete dlouhodobé následky, získáte díky tomuto pojištění nárok na odškodnění
  • Připojištění rizikového sportu - zmiňovali jsme se o něm už dříve v článku, každá pojišťovna si určuje, co považuje za rizikový sport. Například AXA Assistance považuje za rizikové sporty i jízdu na koni, skoky do vody nebo surfing a windsurfing. Před odjezdem si tedy pečlivě zjistěte, které sporty vaše pojišťovna považuje za rizikové.
  • Připojištění odpovědnosti - kryje škody, které napácháte na zdraví nebo cizím majetku. Pozor ale na případy, které se stanou pod vlivem alkoholu. V takovém případě bude pojišťovna vyplacené peníze vymáhat zpět.
  • Připojištění zavazadel - tato pojistka pokrývá škody, které vzniknou ukradením, ztracením nebo poškozením zavazadla. Většinou takové pojištění kryje škody do 20 nebo 40 tisíc korun (v závislosti na vybrané cenové variantě).
  • Připojištění storna - vyplatí se v případě zrušení zahraniční cesty (většinou kryje 80 procent nákladů).

Covid a cestovní pojištění

Velkým tématem letošních dovolených se pochopitelně stal koronavirus. Cestu do zahraničí může ovlivnit hned v několika směrech. Do karantény se můžete dostat ještě před odjezdem na dovolenou, nebo si kvůli ní například nechtěně můžete prodloužit pobyt v cizí zemi.

Velká většina pojišťoven a dalších poskytovatelů cestovního pojištění se řídí podle semaforu, který vydává Ministerstvo zahraničí. Pokud jedete do země s nízkým nebo středním rizikem nákazy, stačí vám běžné pojištění. U takzvaných červených zemí, tedy států, kde je vysoké riziko nákazy, ještě někde přeci jen jde pojistit. U zemí, které jsou na tom ještě hůře, většinou pojištění sjednat nejde.

Klienti letos ale více volí variantu se stornem zahrnující zrušení i kvůli onemocnění covid či karantény před odjezdem.
Jakub Jírovec, Česká spořitelna

„Léčení covid v zelených a oranžových zemích je automatickou součástí všech našich cestovních pojištění. Klienti letos ale více volí variantu se stornem zahrnující zrušení i kvůli onemocnění covid či karantény před odjezdem,“ potvrzuje Jakub Jírovec, zodpovědný za oblast pojištění v České spořitelně.

Jinou cestu zvolili v pojišťovně Allianz, která nemá speciální pojištění na covid-19. „S nástupem letní sezóny jsme rozšířili naše cestovní pojištění i o náklady spojené s karanténou a léčebnými výlohami v zemích červené a tmavě červené barvy, které cestovatelský semafor označuje jako země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy. Platí to tak ve všech zemích kromě těch s extrémním rizikem nákazy, které semafor zobrazuje černě,“ uvádí pro SZ Byznys mluvčí Allianz Kateřina Ikráthová.

Nicméně pozor – to platí pouze pro výlohy spojené s nemocí covid-19. Pokud si přivodíte jakýkoliv běžný úraz, dostanete alergickou reakci nebo si jinak ublížíte, vaše pojištění normálně platí.

Ve všech případech jsou nabídky velmi individuální a každý poskytovatel pojištění nabízí mírně jinou nabídku. Jak vybrat tu nejlepší, vám mohou pomoci on-line srovnávače.

Srovnání

Stejně jako u jiných pojištění, i u toho cestovního nabízí mnoho stránek srovnání nejvýhodnějších cestovních pojištění. Ve většině případů stačí zadat údaje, které po vás stejně bude požadovat pojišťovna – to znamená věk, dobu a místo pobytu, typ cesty a počet osob, které chcete pojistit. Srovnávače vám pak samy najdou nabídky, které by zadaným podmínkám měly nejlépe vyhovovat.

Na co si dát pozor?

A v čem lidé nejčastěji chybují, pokud si sjednávají cestovní pojištění? Vyhněte se následujícím chybám:

1. Nemyslete jen na cenu pojištění

Pár korun navíc vám může v případě nepříjemností na dovolené ušetřit ve výsledku ohromné sumy.

„Při sjednání pojištění klienti často jako první ukazatel vnímají cenu pojištění a nesledují, co se za tím skrývá, může se jednat o nízké pojistné limity, které jsou určeny spíše pro klienty, kteří cestují do okolních zemí a aktuálně se právě může jednat o krytí rizik spojených s koronavirem,“ uvádí Klára Bílá z Pojišťovny VZP.

Pokud si nejste něčím jistí, zvlášť v současné situaci, na pobočkách poskytovatelů pojištění by vám měli rychle poradit.

2. Myslete na připojištění

Bezpečnost především. Pár korun na připojištění častokrát zachraňuje od nepříjemností.

„Klienti by neměli podceňovat pojištění odpovědnosti, které ocení především při událostech, kdy se náklady na léčení a ušlý zisk poškozeného mohou vyšplhat do závratných výšek,“ doporučuje Kateřina Ikráthová z Allianz pojišťovny.

3. Sledujte aktuální situaci

Opatření se po celém světě dynamicky mění, proto sledujte, co se právě děje. A pojistěte se dříve, než odjedete do zahraničí, i kdyby to mělo být jen chvíli před odjezdem – můžete „vychytat“ mnohem výhodnější nabídku. „Někdy si dotyčný turista vzpomene pozdě, že si zapomněl sjednat cestovní pojištění a uzavře si ho až z ciziny, což je ale spojeno s čekací lhůtou 7 dnů,“ popisuje zkušenost mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová.

„Obecně doporučujeme nezapomínat na odpovědnost, letos ani storno a nepojišťovat se až v zahraničí, i když naše nové jednorázové cestovní pojištění to umožňuje,“ navazuje Jakub Jírovec z České spořitelny. Spořitelna v letošním roce nabízí rychlé pojištění přímo ve své mobilní aplikaci, krytí léčebných výloh ale dosahuje jen 5 milionů korun.

4. Zvolte si vhodnou výši pojistných limitů

Jak už bylo řečeno, léčebné výlohy mohou, a to zvlášť v exotických nebo zámořských zemích, vystoupat na velmi vysoké hladiny.

Čím vzdálenější, čím aktivnější a čím divočejší a odlehlou výpravu dotyčný turista chystá, tím vyšší limity by měl volit.
Eva Svobodová, mluvčí UNIQA pojišťovny

„Zpravidla doporučujeme střední limit (5 milionů korun na léčebné výlohy). Čím vzdálenější, čím aktivnější a čím divočejší a odlehlou výpravu dotyčný turista chystá, tím vyšší limity by měl volit. A každý klient by měl mít na mysli, že nejdražší země jsou USA a Kanada, kde i trochu komplikovanější zlomenina nohy vyjde doslova na více než milion korun za léčení a transport,“ říká Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Některé pojišťovny nabízejí i vyšší limit, než je základních 5 či 10 milionů korun, a to už v základním balíčku. Je proto důležité si před sjednáním pojištění všechny nabídky pečlivě nastudovat.

Reklama

Doporučované