Hlavní obsah

Cestující z Koreje dál létají do Česka, ruší se jen přímé lety, říká odbornice

Rozhovor s Kateřinou Urbanovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pondělí oznámily České aerolinie, že s okamžitou platností zastavují přímá spojení do Milána a Boloni, kde je zvýšený výskyt koronaviru. Už minulý týden dopravce pozastavil kvůli šíření nákazy i linku do jihokorejského Soulu. Linky do Itálie jsou zastavené zatím do 6. dubna.

Článek

Šéfredaktorka časopisu Ace Aerospace Central Europe Kateřina Urbanová ale upozorňuje, že se nejedná o zákaz pohybu. „Spoje z Itálie, Číny nebo Koreje se neruší, jen je aerolinky překnihují na jiné, které jsou schopné zajistit pohyb přes jiná mezinárodní letiště,“ říká. „V pondělí na pražském letišti dál přistávali i cestující z Koreje, kteří přiletěli třeba přes Dubaj,“ dodává.

Česká republika může podle Urbanové jen těžko zakázat cestujícím z Číny přiletět do Česka. „Pokud navíc přiletí třeba letadlem přes Dubaj, nejsou odbavováni přes speciální brány, jako tomu bylo třeba u cestujících z přímých letů z Itálie,“ upozorňuje.

Podle statistik Letiště Václava Havla cestovalo v lednu na třech linkách do Benátek přibližně 9 900 pasažérů, na dalších třech linkách do Milána pak 36 500 lidí a do Boloni kolem 7 300 cestujících.

Pražské letiště má přímé spojení do dalších 12 italských měst, do nich by však lety zatím být přerušeny neměly.

Itálie se od minulého týdne v širším měřítku potýká s nákazou Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie.

Reklama

Doporučované