Hlavní obsah

CEU založená Sorosem přesouvá od příštího roku americký institut do Vídně

CEU se bojí o akademickou bezpečnost. Americký institut přesune do Vídně.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Středoevropská univerzita (CEU) založená miliardářem Georgem Sorosem přesune svůj institut do Vídně. Přinutila ji k tomu Orbánova vláda, která chce univerzitu dostat ze země. CEU však nadále hledá způsoby, jak v Budapešti zůstat.

Článek

Středoevropská univerzita se v Budapešti bojí o svou akademickou bezpečnost. Ve čtvrtek uvedla, že od 1. září 2019 přesune svůj americký studijní program do Vídně.

„Nadále budeme v Budapešti působit, nadále bude CEU fungovat jako výzkumné a výukové místo v Budapešti, dále budeme provádět veřejná vzdělávací fóra, která jsme doposud ve městě dělali. Tohle je náš domov. Pokud si vláda myslí, že se může CEU zbavit, tak se spletla. My tu chceme zůstat,“ sdělil na konferenci rektor univerzity Michael Ignatieff.

Přesunout americký institut do Vídně je podle rektora nucené rozhodnutí, jelikož v Maďarsku nemůže působit legálně. Nadále ale chtějí hledat řešení, jak v Budapešti zůstat.

Osud univerzity je spjat s antimigrační politikou Viktora Orbána, který je opozicí pro Sorosovy demokratické ideje a jeho nadaci Open Society. Kampaň, kterou Orbánova vláda proti Sorosovi vede, zakladatele CEU obviňuje ze způsobení migrační krize.

Univerzitu založil v roce 1991 maďarsko-americký miliardář a filantrop George Soros. Univerzita však zůstává v „právním omezení“ kvůli Orbánovu rozhodnutí, který jí odmítl podepsat potřebné dokumenty, aby mohla zůstat v Maďarsku.

Reklama

Doporučované