Hlavní obsah

ČEZ jako jeden z operátorů má šanci uspět, soudí analytici

Foto: Seznam.cz

Sídlo společnosti ČEZ.

Reklama

ČEZ chystá expanzi v telekomunikacích. Společně s dalším partnerem se zřejmě pokusí stát se čtvrtým operátorem na českém trhu. Zájem potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf firmy Daniel Beneš. Má firma šanci uspět?

Článek

„Posílením v telekomunikacích se velmi vážně zaobíráme,“ řekl Seznam Zprávám generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Přímým impulzem pro tyto úvahy se pro manažery podle něj stala soutěž na kmitočty pro sítě 5G, kterou chystá Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak rozhodnutí energetické společnosti hodnotí čeští analytici.

„Český telekomunikační trh je relativně lukrativním odvětvím, nicméně současně má obrovskou přirozenou bariéru vstupu, kterou jsou rozsáhlé investice do infrastruktury. ČEZ si musí sám spočítat, zda by měl daný krok rozumnou návratnost. Možné to je,“ míní analytik Patrie Martin Cakl.

S vypracováním ekonomické studie, která by odpověděla, zda ČEZ vyrazil správným směrem, souhlasí i Milan Vaníček, analytik J&T Banky. „Osobně se domnívám, že vstup čtvrtého operátora je za současných podmínek a stavu trhu přinejmenším obtížnější. Závisí ale na tom, v jaké podobě se bude ČEZ na trh chystat vstoupit,“ řekl Seznam Zprávám.

Šance na vstup ČEZ na „plnohodnotný“ telekomunikační trh tady podle něj existuje. „Osobně se ale domnívám, že to moc nového nepřinese. Přece jen ČEZ je hlavně energetická společnost. Navíc zde vznikají otázky vlivu státu a regulace do polostátního podniku, který by se kromě energetiky pouštěl i do telekomunikací. To může vzbuzovat další diskusi,“ dodal.

„Do určité míry se tam mohou uplatnit určité synergie. ČEZ disponuje rozsáhlou sítí optických kabelů a neměl by to pro něj být zásadnější problém. Mohl by nabídnout i jiný než energetický produkt. Z mého pohledu krok ČEZ určitý smysl dává,“ vidí snahy energetické firmy pozitivněji Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

ČEZ jako čtvrtý operátor? Daniel Beneš a jeho dvě minuty o tom, zda se T-Mobile, O2 a Vodafone mají obávat jeho plánů.Video: Seznam.cz

Podle Petra Bártka z České spořitelny bude mít jakýkoliv případný čtvrtý operátor v Česku kvůli saturovanému trhu velmi složitou pozici a bude těžko dosahovat přiměřené návratnosti investic. „Při pohledu na podobně velké země se trh po prvotní cenové válce často zkonsoliduje zpět na tři operátory,“ upozornil. Na druhou stranu soudí, že ČEZ má dobrou výchozí pozici díky vlastní optické síti, fungujícímu systému virtuálních operátorů MVNO a velké klientské bázi, takže by jeho počáteční investice nemusely být tak vysoké.

Opomenout však nelze ani možná rizika. „Pokud se na ČEZ díváme optikou firmy, kterou z poloviny vlastní obyvatelé státu, tak samozřejmě můžeme argumentovat, že veškerá rizika spojená se expanzí na telekomunikačním trhu neseme všichni. Pokud by se ovšem daný projekt povedl, můžeme z toho těžit jako spoluvlastníci ČEZ i jako spotřebitelé,“ připomíná Martin Cakl z Patrie.

„Z pohledu zákazníků vidím v případě vstupu čtvrtého operátora na trh a možné cenové války problém v investicích do sítí 5G. Operátoři by kvůli propadu marží mohli investice do nových sítí odkládat,“ vidí další možné riziko analytik Bártek z České spořitelny.

V jednom se však oslovení analytici shodnou: ČEZ může v oblasti telekomunikací uspět. „ČEZ je již na telekomunikačním trhu činný jako tzv. virtuální operátor. Šance tedy určitě má a řekl bych, že přinejmenším stejné jako ostatní potenciální uchazeči,“ potvrdil Milan Vaníček.

„Reálná šance určitě je. Pro zákazníky je ČEZ známou firmou. Hlavní roli však bude hrát cenově zajímavá nabídka pro potenciální klienty,“ říká Tomáš Pfeiler z Cyrrusu.

Reklama

Doporučované