Hlavní obsah

ČEZ je rozhodnutý: prodej Počerad Tykačovi nezastaví

Rozhovor se strategickým šéfem ČEZu Pavlem Cyranim o Počeradech.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Energetická společnost ČEZ nevyslyší apel ekologických aktivistů a nenechá si elektrárnu Počerady, aby ji co nejdříve zavřela. Seznamu to tento týden potvrdil Pavel Cyrani z představenstva ČEZu, který je zodpovědný za strategii.

Článek

„Máme sice čas ještě do konce roku, ale vzhledem k tomu, že zbývá už jen pár dní, je nepravděpodobné, že bychom změnili názor, který v nás zraje delší dobu. Budoucnost uhelné energetice nesvědčí, tím pádem je pro ČEZ výhodnější Počerady prodat. Nevyužijeme opci na odstoupení od prodeje Počerad,“ řekl Cyrani v rozhovoru pro Seznam.

Znamená to, že roku 2024 by elektrárna měla za dvě miliardy korun přejít do rukou majitele skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače.

Pavel Cyrani

Člen představenstva ČEZu.

Zodpovídá za obchod a strategii.

V ČEZu pracuje od roku 2006.

Vystudoval mezinárodní obchod na VŠE.

Tykač vlastní také uhelný lom Vršany, který Počerady zásobuje palivem. A jeho zájmem je udržet elektrárnu v chodu co nejdéle, aby si zajistil odbyt pro své uhlí.

Přes 12 tisíc podpisů

Proti prodeji Počerad Tykačovi se letos vzedmulo silné občanské hnutí. Počerady jsou největším emitentem oxidů uhlíku, tedy největším znečišťovatelem ovzduší skleníkovými plyny u nás.

Pod peticí nazvanou „Zastav smrad z Počerad!“ se podepsalo více než 12 a půl tisíce lidí včetně řady známých osobností z politiky, lékařství, vědy či umění. Mezi signatáři jsou například expremiéři Vladimír Špidla a Petr Pithart, čtyři exministři životního prostředí, senátorka a lékařka Alena Dernerová či ředitel Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR Michal V. Marek.

Cyrani ale soudí, že elektrárny by se měly utlumovat na základě pravidel platných pro všechny vlastníky stejně. A že pokud budou taková pravidla nastavena, je jedno, komu budou Počerady patřit.

Počkejme na uhelnou komisi

„Nejprve by měla doběhnout práce uhelné komise, která má přijít se svými závěry do září 2020. Na základě těchto závěrů má být přijata legislativa, která bude platit pro všechny provozovatele stejně. A podle toho by měli utlumovat všichni provozovatelé výrobu z uhlí tak, jak to komise naplánuje,“ říká strategický šéf ČEZu.

Jak vážně bere státem ovládaná energetická firma veřejný tlak a petici podepsanou tisícovkami lidí? „Bereme to v úvahu, ale jsem přesvědčen, že tento apel by se měl promítnout do závěrů uhelné komise. Podle toho se nastaví pravidla. Jestli to povede k rychlejšímu zavírání elektráren, budiž. Ale na základě legislativy,“ vysvětluje Cyrani.

Minoritní akcionáři ČEZu, zastoupení investorem a spolupracovníkem skupiny J&T Michalem Šnobrem, žádají, aby si ČEZu nechal Počerady z jiného důvodu než kvůli dobrovolnému odstavení zdroje.

Podle Šnobra jsou Počerady v Česku nejlepší lokalitou pro rychlou výstavbu plynové elektrárny, která by měla nahradit utlumovaný uhelný zdroj.

ČEZ si cestu k plynu nechá

Počerady leží jen 1,5 kilometru od plynovodu Net4Gas a pro budoucí elektrárnu je tu už řadu let rezervováno připojení výkonu do rozvodné sítě. Podle Šnobra tak Počerady představují strategický pozemek, „klíč k budoucnosti české energetiky“, jehož by se polostátní firma neměla vzdávat.

„Znám tento argument,“ říká Cyrani. „Ale lokalit, kde jsme plánovali postavit plynovou elektrárnu, máme celou řadu. Poblíž plynovodů stojí i naše zdroje Tušimice, Mělník nebo Prunéřov.“

Cyrani navíc tvrdí, že i po prodeji Počerad zbude v tomto místě ČEZu dostatečně velký pozemek, kde by mohl novou plynovou elektrárnu postavit. „Pravda, budeme si muset zajistit vyvedení výkonu, stávající nebudeme moci použít. V Počeradech ale už dřív došlo k navýšení kapacity místní rozvodny, takže tam problém s navýšením výkonu není,“ argumentuje.

Může se tak teoreticky stát, že v Počeradech nakonec budou stát tři paroplynové elektrárny vedle sebe: jedna starší, kterou tam ČEZ vedle zastaralého uhelného zdroje postavil už před několika lety. A pak dvě nové – jedna vybudovaná ČEZem, jedna Tykačem. „Je to možné,“ připouští tento scénář Pavel Cyrani.

Reklama

Doporučované