Hlavní obsah

ČEZ zelená. Kupuje německého výrobce solárních elektráren

Skupina ČEZ v rámci své strategie posiluje v obnovitelných zdrojích.

Reklama

Česká energetická společnost ČEZ požádala německý antimonopolní úřad o schválení kontroly nad velkým německým developerem solárních elektráren Belectric. Před pěti lety firma stála zhruba 2,5 miliardy korun.

Článek

Zprávu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polostátní ČEZ výrazně posiluje v solární energetice. Je těsně před dokončením nákupu německého výrobce fotovoltaických elektráren Belectric, dceřiné společnosti německé RWE.

ČEZ požádal o schválení transakce Spolkový úřad pro hospodářskou soutěž. Jde o „nepřímé nabytí všech akcií a výhradní kontroly nad skupinou Belectric Group“, stojí na stránkách úřadu.

Mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž nechtěl transakci komentovat.

Před dvěma týdny uvedla agentura Reuters, že RWE zvažuje prodej společnosti Belectric, která staví solární elektrárny. Prodej je součástí plánů největšího německého výrobce elektřiny „na zefektivnění aktivit v oblasti obnovitelných zdrojů“.

Prodej přichází pět let poté, co se innogy, bývalá část RWE pro obnovitelné zdroje a sítě, jež byla později rozdělena, dohodla na koupi Belectric za necelých 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

ČEZ zezelená

Společnost Belectric postavila více než 460 fotovoltaických elektráren (FVE) s celkovým výkonem téměř 4 gigawatty a poskytuje služby v oblasti provozu a údržby pro solární zařízení o výkonu více než 2,2 gigawattu.

S přibližně 500 zaměstnanci je od července 2020 součástí divize obnovitelných zdrojů společnosti RWE, jedné z největších v Evropě.

Skupina ČEZ deklaruje, že do roku 2030 vybuduje obnovitelné zdroje o výkonu až 6 gigawattů a navýší instalovaný výkon pro akumulaci elektrické energie ve výši alespoň 300 MWe.

Začátkem letošního roku prodala společnost Belectric svou divizi údržby pro solární provozy v USA fondu Consolidated Asset Management Services, a to jen několik měsíců poté, co se zbavila výrobce fotovoltaických komponentů Jurchen Technology.

Společnost RWE se stala jedním z největších evropských hráčů v oblasti obnovitelných zdrojů poté, co na začátku roku 2018 převzala větrné a solární provozy společností E.ON a innogy.

Společnost Belectric byla založena v roce 2001, je stoprocentní dceřinou společností RWE Renewables. Zaměřuje se na solární elektrárny a systémy skladování energie.

Reklama

Doporučované