Hlavní obsah

ČEZ kvůli silnému větru eviduje asi 20 tisíc míst bez elektřiny

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost ČEZ Distribuce v neděli večer kvůli silnému větru eviduje asi 20 tisíc odběrných míst bez elektřiny. Nejvíce poruch je v Plzeňském a Karlovarském kraji. Jejich nejčastější příčinou je pád stromů a větví do vedení, přetrhané vodiče i praskání izolátorů. ČTK to oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Silný vítr se do Česka vrátil, foukalo už v noci na dnešek a ráno bylo v distribuční oblasti ČEZ bez proudu zhruba 2000 odběrných míst.

Článek

„Dispečink ČEZ Distribuce aktuálně eviduje na tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na vedení nízkého napětí,” uvedla mluvčí.

V Plzeňském kraji energetici zasahují zejména na Domažlicku a jižním Plzeňsku, v terénu jsou často i ve všech třech okresech Karlovarského kraje, tedy na Karlovarsku, Chebsku a Sokolovsku.

„V ostatních regionech zásobovacího území ČEZ Distribuce je situace klidnější,” doplnila Holingerová.

Podle mluvčí se na odstraňování následků vichřice podílejí stovky pracovníků poruchových čet i pracovníků dispečinku a telefonního centra. Poruchy mohou lidé hlásit na bezplatnou linku 800 850 860 nebo na webovém portálu www.bezstavy.cz.

Výpadky elektřiny způsobené silným větrem jsou také v jižních Čechách, které jsou součástí distribuční oblasti společnosti E.ON. Firma zde kvůli poruchám vyhlásila kalamitní stav. Bez elektřiny je asi 11 500 domácností, nejvíc na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Poruch na vedení vysokého napětí E.ON eviduje 19, podle předpokladu firmy budou během noci přibývat další.

Reklama

Doporučované