Hlavní obsah

ČEZ o krok blíž k těžbě lithia na Cínovci: uzavřel dohodu s Australany

Ilustrační foto.

Reklama

Polostátní energetická společnost ČEZ se posunula v jednání o vstupu do společnosti Geomet, která zkoumá možnosti těžby lithia na Cínovci v Krušných horách.

Článek

ČEZ uzavřel s majitelem Geometu – australskou společností European Metals Holdings (EMH) – dohodu, která stanoví přesné podmínky případného spojení. Společnost EMH to dnes oznámila na svých webových stránkách.

Uzavření dohody pro Seznam potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Podle dohody získal ČEZ opci na 51 procent akcií Geometu za 34,06 milionu eur. Znamená to možnost, nikoliv povinnost ČEZu do Geometu vstoupit za částku v přepočtu 850 milionů korun.

Pokud bude dohoda naplněna, ČEZ o dohodnutou částku zvýší kapitál Geometu, získá nově upsané akcie a také tři křesla v pětičlenném představenstvu firmy.

Exkluzivitu pro jednání s EMH má ČEZ zaručenou do 31. března příštího roku.

Vstup do Geometu je podle oznámení EMH podmíněn úspěšným výsledkem due diligence (hloubkové analýzy, kterou ČEZ provádí) a konečným souhlasem akcionářů EMH. A také shodou na financování dalšího rozvoje projektu a na personálním obsazení managementu firmy.

„Těší nás, že jsme uzavřeli další etapu jednání s ČEZem o budoucím vývoji projektu Cínovec,“ uvedl v tiskové zprávě EMH její výkonný šéf Keith Coughlan.

Jak chtějí Australané těžit lithium.Video: Aleš Černý

ČEZ projekt zkoumá

ČEZ s EMH jedná od července letošního roku. „Zatím se nic nemění, probíhá due diligence projektu, podle jeho výsledku se ČEZ rozhodne o dalším postupu,“ dodává pro Seznam mluvčí ČEZ Gazdík.

Ložisko lithia v Krušných horách je největší v Evropě a může se stát pro Českou republiku zdrojem strategické nerostné suroviny. Poptávka po lithiu rychle roste s tím, jak se vyvíjí elektromobilita. Elektroauta používají lithium-iontové baterie, na stejné bázi fungují také velkokapacitní baterie a úložiště energie, na které sází moderní energetika.

Po celém světě chystají investoři projekty továren na zpracování lithia a čeká se růst jeho ceny.

Na druhou stranu není zatím potvrzeno, že se na Cínovci vyplatí komerční těžbu lithia zahájit, protože zatím není technicky vyřešeno, jak specifickou cínoveckou rudu efektivně zpracovávat, aby se z ní cenný kov získal.

EMH a Geomet

European Metals Holdings

Firma patří mezi takzvané junior miners, malé těžařé – něco jako těžařské startupy.

Sídlí na Britských Panenských ostrovech, zaregistrována byla v roce 2004.

Její akcie jsou registrovány na burzách v Austrálii a Velké Británii.

Hlavní zemí jejího působení je Česká republika.

V roce 2012 koupila českou firmu Geomet; díky tomu se dostala k projektu na těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách.

Geomet

Firma byla založena v roce 2007 čtyřmi českými geology.

Od roku 2010 provádí na Cínovci geologický průzkum.

Na průzkumu lithiových zásob na druhé straně hranice pracuje také Německo. Těžařská firma Bacanora Minerals má už od německých úřadů 30letou licenci na těžbu. Loni pak koupila práva k těžbě na dalším ložisku Sadisdorf společnost Lithium Australia.

Politická hádka

Geomet a těžba lithia na Cínovci se staly před posledními parlamentními volbami předmětem těžkých politických střetů. Komunisté vyčetli předchozí vládě, že nechala české lithium zahraničním investorům, takže Česko přijde o zisky z jeho těžby. Ke kritice se pak přidal i šéf ANO Andrej Babiš, který se tak ostře vyhranil proti sociálním demokratům.

ČSSD měla v předchozím kabinetu na starost ministerstvo průmyslu, jež Babiš obvinil z liknavosti a zbytečné vstřícnosti vůči australským investorům do českého lithia. Zájem firmy ČEZ o Geomet je výsledkem hlavně politického tlaku.

Anketa

Pokud se dohoda ČEZ a EMH naplní a ČEZ průzkumnou firmu Geomet kapitálově ovládne, svěří další rozvoj krušnohorského ložiska své dceřiné firmě Severočeské doly.

„ K dohodě o spolupráci mohlo dojít už o tři roky dříve, když jsme v říjnu roku 2018 provázeli Cínovcem šéfa Severočeských dolů. Ale raději o tři roky později než nikdy,“ poznamenal pro Seznam Čechokanaďan Otto Janout, prospektor, který se na objevu cínoveckého lithiového ložiska před lety podílel a po nezájmu českých investorů k němu přivedl jako finančního partnera, jenž nese riziko průzkumu, australskou firmu EMH.

Reklama

Doporučované