Hlavní obsah

ČEZ potvrdil, že na mimořádné valné hromadě půjde manažerům o opční program a o rozvoj firmy

Foto: Seznam.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Akcionáři sdružení kolem Michala Šnobra chtějí, aby byli v dozorčí radě polostátní energetické společnosti zastoupeni i minoritní vlastníci společnosti.

Článek

Tématem valné hromady ČEZ, která se uskuteční v pátek 30. listopadu z podnětu minoritních akcionářů sdružených kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra, bude mimo jiné strategie firmy nebo opční program, který mohou manažeři firmy využít na nákup akcií společnosti. V obou záležitostech navrhují minoritní akcionáři změnu stanov společnosti.

Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, kterou ČEZ v pátek zveřejnil. Půjde o první valnou hromadu společnosti svolanou na popud menšinového akcionáře.

Rozhovor s mužem, který přiměl ČEZ ke svolání mimořádné valné hromady:

Rozhovor s Michalem Šnobrem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Z pozvánky mimo jiné vyplývá, že akcionáři sdružení kolem Šnobra chtějí, aby o využití opčního programu představenstvem nově rozhodovala valná hromada, a ne dozorčí rada jako dosud. Představenstvo ve svém stanovisku k návrhu uvádí, že aktuální mechanismus zajišťuje efektivní nastavení odměňování manažerů. „Naopak v případě přesunu této působnosti na valnou hromadu by hrozila ztráta části takové efektivity,“ dodalo v pozvánce představenstvo ČEZ.

V otázce budoucí strategie ČEZ navrhují Šnobr a spol. doplnit do stanov, že představenstvu přísluší předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti a návrhy jejich změn nejméně jednou za dva roky. Dosud časové určení chybělo. Vedení ČEZ v protinávrhu navrhuje předkládat takový návrh jednou za čtyři roky.

„Představenstvo je přesvědčeno, že v oblasti energetiky, ve které skupina ČEZ působí, je nutné stanovovat koncepci a strategické směřování podnikatelské činnosti společnosti a Skupiny ČEZ na delší než dvouletý horizont,“ uvedlo v pozvánce. „Současně však protinávrh reflektuje možnost změny koncepce podnikatelské činnosti na návrh představenstva i dříve, a to s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu a ve společnosti či ke změně v orgánech společnosti,“ dodalo představenstvo.

Posledním známým bodem valné hromady je odvolání a volba členů dozorčí rady firmy. Akcionáři sdružení kolem Šnobra chtějí, aby byli v radě zastoupeni i minoritní vlastníci společnosti. „Představenstvo bere na vědomí zdůvodnění návrhu kvalifikovaného akcionáře na zařazení této záležitosti na pořad valné hromady,“ uvedlo v pozvánce vedení ČEZ.

Šnobr kritizuje vedení ČEZ dlouhodobě. Při červnové řádné valné hromadě odmítla firma zařadit na pořad dva body, které skupina kolem Šnobra navrhovala. Týkaly se zrušení zmíněného opčního programu. Firma uvedla, že žádosti byly podány pozdě. I přesto se schůze akcionářů protáhla na rekordních více než 14 hodin. Jedním z nejčastěji se dotazujících byl právě Šnobr.

Reklama

Doporučované