Hlavní obsah

ČEZ prodá Počerady Tykačovi, do dvaceti let odstaví téměř všechny uhelné zdroje

Foto: Shutterstock

Elektrárna Počerady.

Reklama

Energetická společnost ČEZ plánuje nyní prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Do roku 2040 pak chce odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Jejich instalovaný výkon klesne z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW, což je výkon nového bloku v elektrárně Ledvice. Zástupci firmy to uvedli v sídle společnosti v Praze.

Článek

Předmět největšího sporu mezi společností ČEZ a menšinovými akcionáři polostátní firmy míří do náruče Pavla Tykače. ČEZ dál plánuje prodat elektrárnu Počerady firmě Sev.en Energy z portfolia šestého nejbohatšího Čecha.

Uvedl to člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani s odkazem na smlouvy, které ČEZ s Tykačem má. Podle Cyraniho stále platí, že energetický gigant bude elektrárnu provozovat až do roku 2024, novému majiteli připadne až poté.

Elektrárna je podle tvrzení ČEZ na hraně technické životnosti. Společnost očekává, že výdaje na její údržbu, provoz a investice budou do roku 2023 činit dvě až pět miliard korun, do roku 2030 by to bylo devět až 12 miliard korun.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná (z dnešní skupiny Sev.en Energy – pozn. red.) s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015, ale elektrárnu neprodal. O druhé opci na prodej v roce 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku. Tato opce počítá s cenou dvě miliardy korun.

A právě tato cena je důvodem ostrého sporu mezi ČEZ a akcionáři reprezentovanými Michalem Šnobrem. Tato skupina také na posledních valných hromadách společnosti proti plánovanému prodeji Počerad protestovala.

Do roku 2040 chce ČEZ odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Jejich instalovaný výkon klesne z dnešních 6,2 gigawattu (GW) na 0,7 GW. Náhradou má být nový jaderný zdroj v Dukovanech, o jehož stavbě ale stále není rozhodnuto.

Reklama

Doporučované