Hlavní obsah

ČEZ zvýšil ceny energií a jeho akcionáři na tom vydělali

Ilustrační foto.

Reklama

Zveřejnění nových ceníků ČEZ posílilo akcie společnosti. Ve středu dopoledne rostly asi o tři procenta. Do konce roku se silnější růst ale už neočekává.

Článek

Energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny i plynu. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb připlatí v průměru zhruba o třetinu. Akcionáři energetického gigantu z toho profitují.

Důvodem zdražení elektřiny a plynu je růst velkoobchodních cen obou komodit, které v říjnu vystoupaly na rekordní úrovně. Od té doby sice zlevnily, stále jsou však výrazně výš než třeba na začátku letošního roku.

Akcie posilují

Cena akcií ČEZ po zveřejnění nových ceníků posiluje, kolem 11:00 SEČ si připisovaly více než tři procenta. A můžou dál posilovat, myslí si Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. Akcie by v tuto chvíli doporučoval držet, nové by však neotevíral.

Neočekávám další citelné zhodnocení do konce roku.
Tomáš Pfeiler, Cyrrus

„Titul může nadále posilovat, neočekávám však další citelné zhodnocení do konce roku,“ tvrdí Pfeiler. V aktuálním ocenění je podle něj zvýšení cen silové elektřiny již zahrnuto.

„Jelikož se ceny energetických komodit pohybují v tandemu, může se pokles cen plynu (vyvolaný například navýšením ruských dodávek) podepsat i na poklesu cen silové elektřiny. Taková zpráva by měla na kurz akcií negativní vliv,“ dodává.

„V delším období se můžeme dočkat růstu v momentě, kdy se ukáže, že ceny energií zůstanou zvýšené dlouhodoběji. Do konce roku by se kurz akcií mohl opět přiblížit k úrovni 800 korun,“ říká na závěr Pfeiler.

Reklama

Doporučované