Hlavní obsah

ČF oslaví výročí sametové revoluce s klavíristkou Wang Jü-ťa a dirigentem Hrůšou

Jakub Hrůša.

Reklama

Česká filharmonie (ČF) oslaví výročí sametové revoluce 17. a 18. listopadu koncertem s klavíristkou Wang Jü-ťa a dirigentem Jakubem Hrůšou.

Článek

„První český orchestr v Rudolfinu v rámci Koncertu pro svobodu a demokracii zahraje Druhý klavírní koncert Sergeje Rachmaninova, Suitu pro orchestr Leoše Janáčka a Koncert pro orchestr Witolda Lutosławského,“ informoval mluvčí ČF Luděk Březina.

„Dlouho jsem dílo Witolda Lutosławského znal pouze "z rychlíku“ a vždycky mě fascinovalo. Ale teprve když jsem je mohl nastudovat pro provedení ve vídeňském Musikvereinu a zápolit s ním na vlastní pěst, dolehlo na mě plně, jak je skvělé. Od té doby stojí v mém repertoáru pevně vedle Bartóka," uvedl hlavní hostující dirigent ČF Hrůša.

Sólistkou Koncertu pro svobodu a demokracii bude Wang Jü-ťa, která patří mezi nejvyhledávanější klavíristy současnosti. Jako rezidenční umělkyně České filharmonie se do Rudolfina v této sezoně vrátí ještě dvakrát. Mezi 23. a 25. únorem předvede pod taktovkou šéfdirigenta a uměleckého ředitele Semjona Byčkova svou interpretaci Stravinského Koncertu pro klavír a dechové nástroje, s nímž orchestr doprovodí i na březnové turné do Vídně, Hamburku a Londýna, a 24. dubna vystoupí na samostatném recitálu v rámci Českého spolku pro komorní hudbu.

Hrůša bude ČF znovu řídit 20. listopadu v Karlovarském městském divadle, kde provede díla Antonína Dvořáka. V Rudolfinu se s orchestrem opět setká začátkem prosince na koncertech s programem složeným ze skladeb Slavomíra Hořínky, Bohuslava Martinů a Josefa Suka a koncem ledna, kdy provede skladby Edwarda Elgara a Josefa Suka. Sólistou prosincových koncertů bude houslista Josef Špaček, v lednu před orchestr poprvé předstoupí violoncellista Sheku Kanneh-Mason.

Myšlenka pořádat pravidelné koncerty ČF spojené s tématem svobody a demokracie vznikla už před několika lety. Loňský plánovaný koncert se nakonec v Rudolfinu neuskutečnil kvůli nouzovému stavu. Česká televize pouze zprostředkovala přenos Smetanovy Mé vlasti pod taktovkou šéfdirigenta Byčkova.

Koncert pro svobodu a demokracii letos vysílá 17. listopadu v opožděném přímém přenosu Česká televize na programu ČT art a v přímém přenosu Český rozhlas na stanici Vltava, o den později ho uvidí diváci televize Arte ve Francii a Německu.

ČF se stala jednou z prvních institucí, která se přihlásila k sametové revoluci. Dne 23. listopadu 1989 pozvala stávkující studenty do Smetanovy síně Obecního domu, kde pod taktovkou Libora Peška zazněla Má vlast. Následoval koncert pro Občanské fórum, na kterém 14. prosince 1989 hráli Beethovenovu devátou symfonii nebo koncert 9. června 1990 na Staroměstském náměstí ke dni prvních svobodných voleb.

Už v říjnu 1989 odmítla ČF vedená dirigentem Václavem Neumannem kvůli pronásledování signatářů Několika vět odmítla nahrávat pro tehdejší Československý rozhlas a televizi.

Reklama

Doporučované