Hlavní obsah

Chalupa na Šumavě může ukončit kariéru hejtmana Zimoly. Dostal poslední šanci

ANO tlačí na hejtmana Zimolu kvůli jeho lipenské chalupě.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Hnutí ANO dalo na stůl jasnou podmínku pro hejtmana. Na pátek svolalo smírčí jednání.

Článek

Nejhlasitější kritik premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, jihočeský hejtman Jiří Zimola, se ocitá pod rostoucím tlakem kvůli luxusní chalupě v srdci Šumavy.

Jihočeské hnutí ANO, které je s ním v krajské koalici, mu ve čtvrtek dalo jasnou podmínku, jak musí situaci vyřešit. Požaduje, aby odvolal předsedu představenstva krajské společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhu, tedy člověka, který nemovitost v hodnotě zhruba pět milionů postavil.

Na pátek svolává ANO také smírčí řízení s ČSSD, kde chce slyšet od Zimoly odpověď. Podle informací Seznamu má region volnou ruku od předsedy Andreje Babiše, který jihočeskou koalici po volbách domluvil.

Video: Co říká jihočeská předsedkyně ANO

Radka Maxová z hnutí ANO o Zimolovi.Video: Václav Dolejší

Stavba, kvůli níž má Zimola potíže, je psána na Bláhovo jméno, Zimola však přiznal, že nakonec bude jeho.

Proč zvolil toto složité řešení? Hejtman argumentuje úsporou nákladů při stavbě. Bláha totiž stavěl na sousedních pozemcích čtyři identické domy a spojil je všechny do jednoho stavebního řízení. Teprve po kolaudaci je chce rozdělit mezi konečné vlastníky, mezi nimiž je i Zimola.

Nejasnost ještě víc zkomplikovalo zjištění, že v loňském roce pobíral Martin Bláha plat (i s odměnami) zhruba 600 tisíc korun měsíčně.

Hnutí ANO, které je v koalici se Zimolovou ČSSD, v pátek v Českých Budějovicích jedná o hejtmanově kauze a radí se, zda vůbec s ním je možné v koalici zůstávat.

Reklama

Doporučované