Hlavní obsah

Chameleon v akci! Podívejte se, jak vystřeluje jazyk na potravu

Chameleon není mazlíček v pravém slova smyslu, lidský kontakt nevyhledává.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, za jakých okolností mění chameleon barvu a co všechno svýma pohyblivýma očima vidí?

Článek

Studio navštívila chovatelka Veronika Svobodová ze Zooparku Zájezd a přišla i s jedním ze svěřených zvířat. „Tohle je chameleon obrovský, je to jeden z největších druhů chameleonů,“ popisuje chovatelka ještěra, který je prý na zájem obecenstva zvyklý. Na světě přitom existuje více než jeden druh, číslo se šplhá až ke třem stovkám.

Řada lidí se domnívá, že chameleon mění barvu své kůže podle okolí, a tím se maskuje. Veronika Svobodová ale potvrzuje, že jde o mýtus. „Mění barvu, aby komunikovali mezi sebou, barvami si povídají. Mění je také podle nálady nebo podle zdravotního stavu. Když je chameleon nemocný, tak je bledý. Když potká samici, tak se vybarvuje, dělá se krásným, aby ji zaujal. Samice mu zase barvou dokáže říci, jestli je gravidní, nebo ne, jestli má cenu, aby se za ní namáhal,“ naráží chovatelka na fakt, že pohybový aparát chameleonů není určený k tomu, aby překonával velké vzdálenosti. Stejně tak chameleon neumí skákat.

Dalším pozoruhodným znakem chameleona je jistě jeho jazyk, se kterým vystřeluje po potravě, a také jeho oči, jimiž dokáže zmapovat celý okolní prostor - kromě jediného slepého místa. Které to je a jaké rady dává Veronika Svobodová chovatelům začátečníkům, se podívejte v úvodním videu.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované