Hlavní obsah

Chaos na Champs-Elysées a plameny v ulicích. 100 tisíc Francouzů vytáhlo proti vládě

Chaos na Champs-Elysées i plameny v ulicích. 100 tisíc Francouzů vytáhlo proti vládě.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Protesty proti vládě a zdražování pohonných hmot pokračovaly i v noci na neděli. Demonstrovalo se na 1600 místech po celé Francii. Většina protestů proběhla poklidně. V Paříži došlo k násilným střetům s policií.

Článek

Demonstrací „žlutých vest“, jejichž protestní hnutí je namířeno hlavně proti plánu vlády zvýšit od ledna ceny pohonných hmot, se v sobotu po celé Francii zúčastnilo 106 tisíc lidí, uvedlo ministerstvo vnitra.

Ve vazbě skončilo 130 lidí a v Paříži, kde byly události nejbouřlivější, utrpělo zranění 20 osob včetně čtyř příslušníků pořádkových sil. Francouzský prezident Emmanuel Macron na Twitteru odsoudil násilí ze strany demonstrantů.

Policie použila proti demonstrantům v centru Paříže slzný plyn a vodní děla:

Policie použila proti demonstrantům v centru Paříže slzný plyn a vodní děla.Video: Reuters

Do ulic francouzské metropole policie poslala 5 tisíc mužů. Na pařížské Champs-Elysées bylo v průběhu dne na 8000 lidí. Policisté v okolí známé třídy vybudovali bariéry, aby se demonstranti nemohli dostat ke klíčovým státním budovám, jako je úřad prezidenta nebo Národní shromáždění.

Manifestace na Champs-Elysées nebyla povolená. Policisté k rozhánění demonstrantů použili vodní děla a slzný plyn. Při střetech s účastníky bylo podle televize BFMTV zraněno dvacet lidí, přičemž jeden demonstrant utrpěl těžké zranění ruky.

Už v sobotu ráno se demonstranti pokusili prorazit policejní kordon, na policisty házeli ohně a pokusili se vybudovat barikády. Chaos pokračoval až do noci na neděli, kdy policisté oblast dostali pod kontrolu.

Prezident Macron večer v prohlášení na Twitteru poděkoval policii za odvahu a profesionalitu a odsoudil projevy násilí. „Hanba těm, kdo je (policisty) napadali. Hanba těm, kteří napadali další občany a novináře. Hanba těm, kdo se snažili zastrašovat volené zástupce. V republice není místo pro takovéto násilí,” napsal.

Francouzská média následně informovala o incidentu na demonstraci v Toulouse, kde dva reportéři údajně čelili „pokusu o lynč“. Pracovník televize BFMTV Jean-Wilfried Forquès uvedl, že lidé ve žlutých reflexních vestách na ně křičeli, že jsou „agenti vlády“ a „bastardi“, načež se z vypjaté situace snažili za doprovodu bezpečnostních pracovníků utéct.

Sto třicet zadržených

Ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že v celé Francii bylo dnes zadrženo 130 účastníků protestů, z toho 42 v Paříži. „Právo demonstrovat patří mezi základní práva. Právo narušovat, překážet a ničit bude systematicky trestáno,“ řekl Castaner na tiskové konferenci. Akcí žlutých vest se podle ministerstva vnitra v podvečer účastnilo 106 301 lidí.

Deník Le Monde nicméně uvádí, že číslo ministerstva vnitra nelze brát jako zcela exaktní, protože „u hnutí tohoto druhu je těžké stanovovat účast“. Aktuální údaje však svědčí o menší mobilizaci, než jakou Francie zažila na začátku protestů „žlutých vest“ 17. listopadu. Tehdy se večer hovořilo o 282 710 protestujících a více než 200 zraněných.

Reklama

Doporučované